Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Militären övar lågflygning - "Vi måste öva om ett krig skulle bryta ut"

Under torsdagen landade ett Herculesplan på Svegs flygplats. Flygvapnet utför just nu militära övningar i bland annat Härjedalen, Älvdalen och Jämtland.

Annons

Lågsniffande Herculesplan som dundrar fram över hus och hem har fått en del härjedalingar att höra av sig till tidningen. Vilka är det som surrar ovanför huvudet på oss?

Herculesplan på Svegs flygplats.

Per Carlemalm är lokal flygchef för transportflyg på Skaraborgs flygflottilj, F7, i Såtenäs.

– Vi måste öva på lågflygning för att vara förberedd om ett krig skulle bryta ut, säger han och berättar att övningarna består av både lågflygning och fallskärmshoppning, där militären ska lyckas komma fram till ett område som ska fällas utan att motståndarna upptäcker dem. Som lägst flyger planen 30 meter över land och 20 meter över större vattendrag.

– Det är viktigt att vi lär oss hur och var vi kan "gå under radarn". Fallskärmshoppning är inget enkelt jobb det heller och det är just därför vi övar.

Härjedalen är en glest befolkad kommun och det är en av orsakerna till att flygvapnet övar i landskapets luftrum.

– Det är enklare att utföra övningar här än i till exempel Småland, då det är glesare bland gårdarna. Men vi försöker självklart sprida ut våra övningar jämnt över landet.

Andra veckan i maj, vecka 19, kommer flygvapnet att utföra övningar med transportflyg över bland annat Härjedalen.

– En viktig policy är att vi inte ska flyga mer än en gång över en och samma gård för att inte störa hemfriden, säger Per Carleman.

Fakta Herculesplan:

Längd: 29,79 m

Spännvidd: 40,41 m

Tomvikt: 34 700 kg

Max startvikt: 70 300 kg

Räckvidd: 3 600 km

Besättning: 6 personer

Passagerare: 90 personer

Annons