Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugägare har tröttnat på renar bland fastigheterna

/
  • När TH är på plats står renarna i grupper om ett tjugotal framför flera av stugorna i Höglandet. Några har tagit sin in bakom avspärrningar.
  • Nerbajsad altan som krävde sanering med högtryckstvätt.
  • Det dröjer inte länge förrän renarna varit där igen, trots rep och avspärrningar.

En samling renar har ställt till det för några stugägare i Lofsdalen under sommaren. De bajsar ner altaner, mer eller mindre ockuperar stugorna och skrämmer bort hyresgäster.
Nu risker samebyn Ruvhten Sijte både vite och skadestånd.

Annons

– VI byggde huset för att kunna hyra ut det. Och det har vi också gjort i vinter. Men när våra gäster kom dit i början av sommaren vände de bara, de ville inte bo där. Det stank från renarna och de hade bajsat ner hela altanen, säger Blanka Kruljac Rolén, en av stugägarna som drabbats. .

Den nybyggda stugan ligger långt uppe på Hovärken, i stugområdet Höglandet. Stuggästerna bokades om till en annan stuga och gick miste om Lofsdalens kanske bästa utsikt över Lofssjön och Sömlingshågna. Men de slapp renarna.

– Det handlar om en ren kapitalförstöring, huset blir förstört. Vi har satt upp rep och platspåsar men det hjälper inte, de kommer tillbaka hela tiden.

Under sommaren har ett hundratal renar bestämt sig för att området är det bästa för dem. Det är ett gäng avelstjurar och kastrerade tjurar som tillhör samebyn Ruvhten Sijte, med sommarbete på fjällen i sydvästra Härjedalen. Stugområdet i Lofsdalen ingår inte i samebyns sommarbetesområde, och där får inte någon renskötsel bedrivas. I det avseendet är lagens bokstav tydlig enligt Jon Paulsson, jurist på länsstyrelsen i Jämtland/Härjedalen.

– Sedan är frågan vad som är renskötsel och vad som är strövren? Jag är övertygad om att samebyn gör sitt yttersta för att bedriva renskötseln där den ska bedrivas, men det är inte alltid så enkelt som det kan se ut på pappret, säger han.

Till skillnad från vajorna, vars instinkt leder dem upp på fjället till platserna där de själva föddes, söker sig tjurarna till platser där de har bäst bete, där det fläktar skönt och där det finns skugga. Den sena sommaren med sämre bete uppe på fjället kan också ha spelat roll.

Just den här gruppen renar har bestämt sig för Höglandet i Lofsdalen. Där står de och trycker runt några av husen, på farstukvistarna och ibland på altanerna. Totalt ett hundratal djur. Och avelstjurarna lär inte komma på andra tankar förrän brunsten drar i gång på hösten.

– I stort sett hela Norrland är renskötselområde och om man köper en fastighet här får man räkna med en och annan ren, men det är naturligtvis olyckligt när det blir en sådan här koncentration. Och så här ska det inte vara, säger Jon Paulsson.

Det tycker inte några av fastighetsägarna heller, som begärt att länsstyrelsen ska uppmana samebyn att flytta sina renar. Det har länsstyrelsen gjort och nu väntar myndigheten på svar från Ruvhten Sijte. Nästa steg kan vara en begäran att renarna flyttas, annars hotar vite. Bland fastighetsägarna talas också om att begära skadestånd från samebyn, för skador på fastigheterna som orsakats av ren och för saneringskostnader. Även det helt enligt lagens bokstav. Men lagens bokstav kanske inte är den bästa vägen att lösa just det här rentrubblet, tror juristen Jon Paulsson.

– Bäst vore nog om arbetsledarna i samebyn och de aktuella fastighetsägarna satte sig ner och försökte komma fram till en konstruktiv lösning. Jag tror inte att den juridiska vägen med vite och skadestånd är den rätta vägen att gå på lång sikt. Då gräver man diken i stället för att hitta lösningar.

Men varför flyttas inte bara renarna?

– Renarna har basthorn, alltså hudklädda horn, och får inte flyttas med lastbil enligt djurskyddslagen. De måste alltså drivas till ett ställe där de trivs bättre. Och det är inte så lätt att hitta. Annars kommer de bara tillbaka.

Några som inte kom tillbaka är hyresgästerna. Blanka Kruljac Rolén har legat lågt med uthyrningen under sommaren.

– Vi vill att våra gäster ska vara nöjda, men som det är nu vet vi inte hur vi ska kunna hyra ut det. Det här måste lösas. Vi kan inte ha det så här under sommaren.

Ni har byggt i fjällmiljö, är det kanske något man måste räkna med då, att renar kommer in på tomten?

– Det här är detaljplanerat område, att samebyn ska bedriva renskötsel på planlagd tomtmark, det tycker jag är helt orimligt och inte något man ska behöva räkna med, säger Blanka Kruljac Rolén.

Annons