Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från bänken i Superettan till EM-slutspel – här är hemligheten bakom GIF-spelarens succé: "Tog det till en extrem nivå"

Artikel 6 av 35
EM 2016
Visa alla artiklar

2013 satt han på GIF Sundsvalls bänk i Superettan. 2016 är Rúnar Sigurjónsson en av allsvenskans bästa spelare – och nu ska han spela EM för Island. Bakom framgången ligger en extrem satsning som intensifierades i vintras. "De flesta tycker nog att jag är tråkig och ointressant, men fotboll för mig är 365 dagar om året och 24 timmar om dygnet", säger mittfältaren.

Annons

Rúnar Sigurjónsson efter att ha kvitterat till 1–1 mot Hammarby tidigare i år.

Läs också: Rúnar är vårens bästa spelare i GIF

I augusti 2013 skrev mittfältaren Rúnar Sigurjónsson på för GIF Sundsvall.

Han hade dessförinnan varit proffs i FC Zwolle i Holland, men skadedrabbad tvingats vända tillbaka till isländska Valur innan han kom till GIF.

I GIF Sundsvall blev det endast fem inhopp under hösten i Superettan samtidigt som laget inte lyckades ta steget upp till Allsvenskan.

Där och då var steget långt till ett EM-slutspel för Rúnar Sigurjónsson och Island.

– För egen del har jag aldrig riktigt tänkt att Island ska vara i en sådan här stor turnering, det här blir historiskt, säger han inför mästerskapsdebuten.

Rúnar Sigurjónsson under ett provspel med GIF Sundsvall 2013. På bilden syns även förre GIF-kaptenen Ari Skúlason.

Rent personligen har mittfältaren tagit många steg sedan flytten till Sundsvall.

– När jag kom och satt på bänken i Superettan trodde jag aldrig att jag skulle spela EM tre år senare, det kan jag säga, konstaterar han.

Men så blev det. Rúnar Sigurjónsson är, efter en briljant vår i Allsvenskan, en av spelarna i Lars Lagersbäcks trupp som spelar premiärmatch mot Portugal.

Bakom den framgången finns en målmedveten och stenhård satsning som Rúnar Sigurjónsson i tysthet bedrivit under det senaste halvåret.

– EM har varit en stor motivation för mig. Jag har alltid tränat hårt och levt hälsosamt, men i år har jag tagit det till en extrem nivå. Det handlar om vad jag äter, hur jag sover och att jag vilar. Alla de bitarna har jag gjort okej tidigare, nu tog jag det vidare till en extrem nivå. Jag tror att det har hjälpt mig, och jag har kunnat köra hundra procent på alla träningar, säger han.

Ett exempel på hur hårt mittfältaren gått in för att vara i hundraprocentig form är maten. Där har han nobbat lagkompisarnas lunchförslag gång på gång.

– Vad jag äter är en stor del. Jag har inte ätit dåligt tidigare, men nu har jag gjort allt för att vara i så bra fysisk form som möjlig. Framförallt handlar det om att inte äta något som inte ger mig något bra. Jag tror mina lagkamrater är less på att fråga mig om lunch, för jag säger nej eftersom jag har förberett en nyttig lunch hemma. Jag har ätit det jag behöver, inte det jag vill, säger Sigurjónsson.

Även vilan har varit en stor del av hans liv sista månader.

– Jag har ingen hobby eller så, och de flesta tycker nog att jag är tråkig och ointressant. Men för mig är det fotboll tjugofyra timmar om dygnet 365 dagar om året. Jag är väldigt fokuserad på att vila, äta, sova och har varit väldigt tråkig de sista månaderna. Men jag har känt en stor motivation för att göra allt det här på en extrem nivå. Det är inte säkert att det hjälper, men jag bestämde mig i januari för att göra det här, säger GIF-mittfältaren.

Det har gett resultat och under våren har Rúnar Sigurjónsson varit en av allsvenskans bästa spelare.

TV-klippet: Fredrik Lindahl och Oskar Lund om varför Rúnar Sigurjónsson varit bäste GIF-spelare under våren.

Nu är han redo för att ställas mot stjärnorna i Portugal.

– Självklart är man exalterad, men vi är samtidigt lugna som vi brukar vara på Island. Vi fokuserar på att göra allt rätt inför mästerskapet, säger Sigurjónsson.

Hur ser du på motståndet?

– Portugal är det stora laget. Österrike är bra, det vet ni svenskar om, och Ungern ligger bra till på Fifa-rankingen och slog Norge. Det är ingen lätt grupp, men inte den tuffaste. Det finns möjligheter att gå vidare.

Vad betyder det här mästerskapet för Island?

– Självklart är det gigantiskt. Vi har gjort bra i från oss i handboll, basket och damernas fotbollslandslag. Men nu pratar folk om att det här är störst, och landet kan inte vänta. Jag har hört att tio procent av folket ska till Frankrike.

Läs också: Krönika: "I Jönköping kan en fältherre ta farväl av GIF Sundsvall"

Efter äventyret i Frankrike ska Rúnar Sigurjónsson fundera på framtiden. Mittfältaren har ett utgående kontrakt med GIF Sundsvall och framtiden är oviss.

– Efter EM kommer jag prata med klubben och se över situationen. I fotboll kan det gå snabbt, men det är svårt att säga. Man vet aldrig vad som händer i fotboll, men jag har inte bråttom. Jag spelar varje match och varje minut och gillar sättet vi spelar på. Jag har inte bråttom att lämna, men man vet aldrig vad som händer, säger han.

Rúnar Sigurjónsson

Född: 1990.

Position: Mittfältare.

Längd: 178 cm.

Klubbar i karriären: Tindastóll, Ýmir, HK, Valur, PEC Zwolle, GIF Sundsvall.

Landskamper: 9.

Statistik den här säsongen: 12 matcher i Allsvenskan, alla från start. 6 mål och 1 framspelning.

Oskar Lund på Stade de France. Här möter Island Österrike den 22 maj.