Annons
Vidare till tidningenharjedalen.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svamp hotar den svenska tallen - forskare: "Vid utbrott i Sverige skulle kunskapsbristen vara akut"

Svampen är en potentiellt allvarlig invasiv skadegörare på tall, och den riskerar att spridas till Sverige.

Vid ett angrepp skapar svampen, som heter Fusarium circinatum, så kallade kräftsår på trädets stam och om såren omringar huvudstammen dör trädet, skriver Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Enligt Johanna Witzell, forskare vid Sydsvensk skogsvetenskap i Alnarp, skulle vi lida av akut kunskapsbrist vid ett utbrott av svampen i Sverige.

– Sjukdomen kan komma hit och då är vi helt oförberedda. Skogsägare och skogsförvaltare har ingen kunskap om den idag, säger Johanna Witzell.

Enligt pressmeddelandet sprids svampen över kortare sträckor med vind och med insekter, och den tar sig dessutom längre sträckor genom den internationella handeln av plantor och frön. På så sätt har den kunnat sprida sig till platser över hela världen. I dagsläget är risken att få in svampen i våra skogsplantskolor trots allt liten eftersom man inte använder frö och plantor från områden där svampen förekommer. Forskningen på svampen är, enligt Johanna Litzell, mest för att sprida kunskap om svampsjukdomen om den skulle komma hit.

– Risken är mer potentiell. Forskningen är mer för framtiden, säger hon.

Svampen härstammar från Mexiko och den finns numera också i tallskogar i bland annat Sydafrika, Sydamerika, Asien och södra Europa. Spanien var det första europeiska land där sjukdomen upptäcktes för tio år sedan, men den har också etablerats i Portugal och rapporterats i Frankrike och Italien. Åtgärderna för att försöka reglera spridningen av svampen har hittills inte varit särskilt framgångsrika, trots den tillgängliga informationen om spridningen och strikta karantänåtgärder, skriver Sveriges lantbruksuniversitet i pressmeddelandet.

Vad det skulle innebära om svampen kommer till Sverige är i nuläget oklart eftersom sjukdomen är så pass nytt förekommande.

– Än så länge finns det inte så många studier som visar på vad som skulle hända här. Men om den kommer hit är det allvar, säger Johanna Witzell.