Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3000 utan ström när isolator lossnade vid vindkraftspark

Drygt 3 000 elkunder i Härjedalen blev av med strömmen på söndagskvällen. Orsaken var en trasig isolator vid vindkraftparken på Stentjärnåsen strax väster om Lossen, enligt Härjeåns.

Annons

Problem vid vindkraftverken på Stentjärnåsen ställde till det för nästan hela Härjedalen.

Vid 22.30 på söndagskvällen drabbades Härjeåns kunder av ett omfattande strömavbrott. Som mest var 3 172 elkunder utan ström på söndagskvällen i Härjedalen, från Vemhån och västerut. Som längst varade strömavbrottet i en timme, enligt uppgift från bolaget Härjeåns, som äger elnätet för de drabbade kunderna.

– Vi löste situationen genom att mata strömmen förbi där felet uppstått, säger Mikael Råstedt, nätmarknadschef vid Härjeåns.

Orsaken till strömavbrottet var en isolator som lossnade från sitt fäste på ledningen upp mot vindkraftparken på Stentjärnåsen strax väster om Lossens södra ända.

– Sånt här ska inte kunna hända och det är olyckligt att det händer, men vi utreder saken och har tagit kontakt med tillverkaren, säger Niklas Köhler, nätverkschef på Härjeåns Energi.

Enligt avbrottskartan var hela Härjedalen drabbat.

– Det blev svart vid 22.30, berättar William Stenvall Zetterström.

Han jobbar på äldreboendet Fjällsol i Funäsdalen och höll på att vända de äldre när allt plötsligt blev mörkt.

– Allt kräver ju el så det är svårt att vända när sängarna inte fungerar. Men vi gör det bästa av situationen och jobbar på i mörkret med pannlampa.

Vid 23-tiden hade hälften av abonnenterna redan fått strömmen tillbaka, undantaget 1489 elkunder längs väg 84, väster om Funäsdalen. Enligt driftledare på Härjeåns hade samtliga kunder tillbaka strömmen från och med klockan 23.30.

Annons