Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akut hastighetssänkning på riksväg 84 efter flera renolyckor och avåkningar

/
  • Från och med måndag är det sänkt hastighet på väg 84 mellan Sveg och Hedeviken på grund av många olyckor och undermåligt underhåll.

Länsstyrelsen fattade i onsdags beslut om hastighetssänkning från 100 till 80 km/h på väg 84, sträckan Sveg - Hedeviken. Det börjar gälla från och med måndag. Bakgrunden är en ansökan om sänkt hastighet från Handölsdalens sameby.

Annons

Spårig och isig väg på ovan nämnda sträcka, många olyckor med renar och flera avåkningar är orsak till ansökan om sänkt hastighet från samebyn. Betessituationen för samebyns renar gör att det är svårt att hålla dem från vägen mellan Remmet och Hedeviken, skriver Martin Eriksson i sin ansökan till Länsstyrelsen. Samebyn är bekymrad och rädd att situationen kommer att bli värre i och med ökad trafik nu när det är turistsäsong.

Härjedalens kommun föreslår i sitt yttrande att Länsstyrelsen bifaller samebyns ansökan om att tillfälligt sänka hastigheten fram till den 15 april. Kommunen säger att vägunderhållet varit undermåligt med farliga vägytor. Den aktuella sträckan har haft många olyckor, avåkningar och kollisioner med renar, där ett stort antal djur har fått sätta livet till.

Polismyndigheten har ingen erinran till ansökan.

Trafikverket har också yttrat sig i frågan och skriver bland annat.

"En sänkning av hastigheten skulle få dålig acceptans hos förarna".

Det är förarens skyldighet att anpassa hastigheten efter rådande förhållanden och att tänka på trafiksäkerheten. Samebyn är skyldig att märka ut områden där renar finns i närheten av vägar med tillfälliga varningsmärken anser Trafikverket som inte stöder sänkt hastighet på väg 84.

Länsstyrelsen skriver att det är bristande underhåll på väg 84 under denna vintersäsong som har försvårat trafiksäkerheten på sträckan och bedömer att det finns fara för liv och hälsa. Det gör att beslut kan fattas utan djupare konsekvensutredning.

"Det är motiverat att hastigheten sänks på väg 84 mellan Sveg och Hedeviken enligt Samebyns önskemål, då risken finns för allvarliga tillbud, kollisioner och person- och djurskador" skriver Länsstyrelsen i sitt beslut.

Martin Eriksson, Handölsdalens sameby har nåtts av beskedet från Länsstyrelsen.

Hur känns det nu?…

–Jag är verkligen glad och tacksam för att Härjedalens kommun tog tag i detta.

Hur tror du folk reagerar på hastighetssänkningen?

– Jag hoppas att de saktar in och följer den nya hastigheten. Risken är ju att det händer en stor olycka. Det går lite fort för vissa ibland.

Annons