Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen kritiserar interna rekryteringar till nya tjänster

/
  • – Det finns många frågetecken kring kommunens rekrytering av chefer till två avdelningar i den nya organisationen, säger oppositionsrådet Victor Ericsson.
  • Gunnel Gyllander har fått mandat att göra om organisationen utan att det ska kosta något eller kräva extra personal. Därför har hon inte utannonserat nya chefstjänster externt.

Härjedalens kommun rekryterar två nya avdelningschefer till den nya organisationen. Tjänsterna har endast annonserats ut internt. Det kritiseras av Alliansen och i ett brev till kommunchefen Gunnel Gyllander undrar oppositionsrådet Victor Ericsson om allt gått rätt till.

Annons

De två nya cheferna som kommunen söker internt ska styra över avdelningarna Information och administration samt Utveckling och tillväxt.

Oppositionsrådet Victor Ericsson undrar i sitt brev till kommunchefen Gunnel Gyllander varför inte tjänsterna har annonserats externt.

– För två helt nya avdelningar, där flera avdelningar slagits ihop, anser vi i Alliansen att det är av värde att annonsera externt. Dels på grund av det vi diskuterade under budgetkonferensen – att rekrytera personer utifrån som flyttar hit – dels för att chefstjänster som dessa torde vara intressanta och söktrycket högt, säger Victor Ericsson.

De två nya cheferna ska jobba i den nya organisationen som kommunen arbetar med. Enligt kommunchefen Gunnel Gyllander finns det inga pengar att rekrytera externt.

– Det finns inga nya pengar eller nya tjänster i den nya organisationen. Det här måste vi lösa internt med den personal som finns i dag. Syftet med den här nya organisationen är att effektivisera verksamheten, då kan vi inte inrätta två nya tjänster, säger hon.

Alliansen har lämnat in en motion om att bilda ett näringslivsbolag, som skulle omfatta hela näringslivsavdelningen. Där förväntas även andra vara med som ägare, till exempel företagarföreningar och destinationsbolag.

– Vi anser att fullmäktige ska få ta ställning till frågan om att lägga kommunens näringslivsverksamhet i ett bolag innan det är aktuellt med ny avdelning för den verksamheten, säger Victor Ericsson.

Gunnel Gyllander menar att den frågan inte kan få stoppa en omorganisation av kommunens förvaltning.

– Sedan kan man utreda det i ett senare skede, om den avdelningen ska bolagiseras. Men ska vi vänta tills den frågan är utredd kan vi inte verkställa den här organisationen som kommunstyrelsen beslutat om, säger hon.

Victor Ericsson frågar även kommunchefen om berörd personal är informerade om omstruktureringen.

– Vi har samverkat med de fackliga organisationerna, säger Gunnel Gyllander.

Annons