Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetet börjar med renovering av taket på Svegs Kyrka - delar av kyrkogården stängs av

/

Under våren startar renoveringen av skiffertaket på Svegs kyrka och nu har byggnadsställningarna börjat resas. Arbetet kommer att pågå under hela sommaren.
– Det här ska hålla en 70-80 år, säger Peter Nilsson, tf arbetsledare i Svegsbygdens församling.

Annons

Det är den första av två etapper, i sommar är det tornets tak som ska renoveras och nästa sommar fortsätter arbetet med resten av taket på kyrkan. Under årets arbete kommer hela tornet att täckas av skydd och ställningar och även puts och mur ska lagas och målas där det finns behov. Det blir också förgyllning av kors och andra detaljer.

Även taket på bårhuset ska läggas om.

Under arbetet kommer delar av kyrkogården och kyrkan kommer att stängas av. Den södra ingången som vetter mot Vallarvägen blir huvudingång under byggperioden.

Den totala kostnaden för arbetet är 4,8 miljoner. 3,3 kommer från en så kallad kyrkoantikvarisk ersättning som söks från stiftet. Resten står församlingen för .

– Visst är det så att det belastar församlingens ekonomi. Men det är ett arbete som måste göras. Genom åren har undertaket bågnat och det blir små sprickor mellan skifferplattorna där det börjar växa mossa. Det startar en process som kan göra att taket läcker, säger Peter Nilsson.

Annons