Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöproblem kan stänga skolcafeteria

/

Olidligt varmt, dålig ventilation, trånga utrymmen - personalen i skolcafeterian på Södra skolan i Sveg har sådana problem med arbetsmiljön, att skyddsombudet hotar stänga verksamheten.
– Vi ska absolut göra något åt arbetsmiljön, säger rektor Jonas Albonius.

Annons

Det är inte första gången som arbetsmiljön i skolcafeterian på Södra skolan/Härjedalens gymnasium hamnar under lupp. Vid minst fyra tillfällen tidigare finns det noteringar i protokoll från skyddsronder, där exakt samma brister som råder i dag tas upp. Det framgår av skyddsombudets begäran till Arbetsmiljöverket om ett föreläggande eller förbud mot verksamhet i cafeterians lokaler, en så kallad 66a-anmälan.

Dålig ventilation, alldeles för varmt i köksdelen, inga vettiga arbetsytor, tunga luckor, dålig belysning, inga arbetsplatsträffar och en allmänt sliten lokal. Om inget görs så kan Kommunals skyddsombud begära att arbetsmiljöverket stänger cafeterian.

– Det här var ett läromedelsförråd och några små toaletter innan det byggdes om till cafeteria. Därför är det väldigt svårt att göra något åt ventilationen. Den är anpassad för andra lokaler och en annan verksamhet, säger Ann-Kristin Olofsson, fastighetssamordnare på Härjedalens kommun.

Efter skyddsombudets reaktion har skolan tagit fram en åtgärdsplan, personalen har kallats till arbetsplatsträff och skolan har ställt en begäran till kommunala fastighetsbolaget Härjegårdar för att få uppgifter om vad det skulle kosta att rätta till bristerna i arbetsmiljön. Bland annat att få till ordentlig ventilation.

Men det visar sig vara svårare än vad man kanske trott.

– Vårt förslag är att antingen ändra i cafeterians utbud. I dag finns det flera kylar där som alstrar värme och man serverar olika saker, det är nästan som en liten restaurang. Antingen det eller att flytta cafeterian till en annan plats på skolan, säger Ann-Kristin Olofsson.

Att fixa bättre belysning och sätta upp ett galler istället för tunga luckor är inga problem och kostar cirka 100 000 kronor enligt Ann-Kristin Olofsson. Att bygga en helt ny cafeteria i skolans lokaler är en fråga om helt andra pengar.

– Vi har inte fattat beslut än om hur vi ska gå vidare. Men skolan har inte möjlighet att bygga en helt ny cafeteria inom de ekonomiska ramar som finns idag, det är min bedömning. Samtidigt är det självklart att vi måste ha en bra arbetsmiljö för de som jobbar i cafeterian, säger Jonas Albonius, rektor för Härjedalens gymnasium.

Det finns ju flera äldre noteringar om arbetsmiljön. Varför har man inte gjort något åt detta tidigare?

– Det är före min tid som rektor här, det kan jag inte spekulera i.

Annons