Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avsätter fem miljoner till aktieköp

/

Härjedalens kommun avsätter fem miljoner kronor av egna medel för att köpa aktier i Härjeåns. Detta klubbade kommunfullmäktige igenom med klarar röstsiffror.

Annons

Frågan om att avsätta fem miljoner för att köpa aktier i Härjeåns har varit uppe i fullmäktige en gång tidigare. Då vann förslaget inte tillräckligt med röster utan återremitterades. När frågan åter kom upp gick ett ganska enigt (röstsiffrorna 29 för, 9 mot och 1 avstod) fullmäktige på kommunstyrelsens förslag.

Pelle Persson, Vox Humana, ansåg att det vore smartare av kommunen att sälja sin aktiepost i Härjeåns i stället för att spekulera i framtida utdelning nu när man inte längre har majoritetsägande och därmed ganska lite att säga till om.

– Kommunen kanske skulle kunna få 200-225 miljoner kronor och det kunde användas till att få Härjegårdar skuldfritt, påpekade Pelle Persson som räknar med att det skulle vara en bättre affär.

– Jag tror inte det blir någon utdelning på ett par års sikt. Det kanske till och med blir en nyemission på låt oss säga 100 miljoner där ägarna satsar motsvarande sin andel. För kommunen skulle det bli ungefär 40 miljoner kronor.

Nu vann inte Persson gehör fullt ut och avsättningen för ett möjligt köp beslutades.

Annons