Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boktips: Hövdingens totempåle av Anders Björklund

Annons

Denna fascinerande berättelse tar sin början i1870-talets Kanada, där en indianhövding mötte en ande i skogen och lät resa en totempåle till minne av detta. 50 år senare skriver den svenska generalkonsuln i Montreal ett brev där han föreslår att Sverige borde ”förvärva ett par äkta totem poles”.

Mottagaren av detta brev var Olof Hanson, svensk konsul i Prince Rupert, och han åtog sig att ordna en lämplig totempåle till Sverige. Olof varför övrigt bördig från Härjedalen, ”en fattig härjedalspojke från Tännäs by”, och hade skapat sig en förmögenhet genom timmeraffärer i Kanada.

Olof var lyckosam i sitt uppdrag, då den tidigare nämnda totempålen höggs ner och anlände till Stockholm via fraktfartyg 1929. Här restes den med pompa och ståt utanför Etnografiska museet, men magasinerades snart och glömdes bort. Först på 1980-talet restes den åter, men då uppstod även frågor. Var den köpt eller stulen? Vad ansåg indianstammen som ursprungligen uppfört pålen om att den nustod på ett svenskt museum?

En lång och komplicerade process inleddes, och nådde sin kulmen 2006 då totempålen återbördades till Kanada och Haislaindianerna. Denna bok är en detaljerad beskrivning av det aktuella fallet, men även ett intressant inlägg i den bredare debatten om kulturarv och ägandet av kulturföremål.

Boktipsen kommer från biblioteken i Härjedalen

Annons