Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande underhåll bakom dålig skolmiljö - lokalerna kan göra barn och personal sjuka

Flera tecken pekar på att Södra och Norra skolans skollokaler i Sveg ger många elever och personal det som kallas sjuka hus-sjukan.
– Det är att personer som vistas i huset blir sjuka av huset, säger Fredrik Andersson, byggnadsinspektör på Härjedalens kommun.

Annons

Miljö- och bygg-nämnden har stängt flera lokaler på skolorna i Sveg.

Under hösten har miljö- och byggförvalningen gjort flera inspektioner runt om i kommunen, bland annat på Södra och Norra skolan. Där har flera uppdagade brister lett till att miljö- och byggnämnden beslutat att stänga flera lokaler med omedelbar verkan.

Många i personalstyrkan och även elever har vittnat om problem med ögon och näsa, koncentrationssvårigheter och huvudvärk. Enligt Fredrik Andersson, byggnadsinspektör på Härjedalens kommun, är det typiska symptom på den så kallade sjuka hus-sjukan.

– Sjuka hus-sjukan är ett samlingsnamn för olika sjukdomar som orsakas av fukt, mögel och dålig ventilation. Personer som vistas i huset blir sjuka av huset. Det är väldigt individuellt, vissa är känsla och andra inte alls. När vi gjort inspektionerna är det många som berättat om de här problemen.

Gäller det både Södra och Norra skolan?

– Ja, det är på båda skolorna.

Inspektionerna visar också på generella problem med ventilationen.

– Man vet ju själv hur man känner sig efter att ha suttit i ett trångt konferensrum med en massa människor. Så blir det för elever och lärare också. Men en dålig ventilation drabbar inte bara eleverna, det påverkar byggnaderna också, säger Fredrik Andersson.

Ett dåligt luftflöde leder på sikt till skador på byggnaderna när fukt inte ventileras ut som den ska. Miljö- och byggförvaltningens inspektioner visar just på det, mycket pekar på att det finns fuktskador på flera håll, bland annat i Södra skolans hörsal, hemkunskapssalen samt i ett förråd och ett kontor på Norra skolan där det läcker in vatten genom taket.

Där har miljö- och byggnämnden beslutat om nyttjandeförbud.

– Nu är det upp till fastighetsförvaltaren att undersöka om det är fukt och mögelproblem i lokalerna, det är den första åtgärden. Innan vi tillåter att lokalerna utnyttjas måste problemen åtgärdas. Vad det gäller problemen med dålig ventilation i skolorna så kommer vi att besluta om ett datum när det ska vara åtgärdat, säger Fredrik Andersson

Hur har det kunnat bli så här stora brister?

– Det handlar om bristande underhåll. Om man inte sköter om en byggnad, ser till att taket håller tätt, att fasade är hel, att ventilationen fungerar och så vidare så växer problemen och blir svårare och dyrare att åtgärda.

Är det här unikt för Härjedalen tror du, ett bristande underhåll på kommunala byggnader?

– Nej, det är det inte, men det är inget försvar för att det ska vara så. Det handlar om våra barn och deras lärare, att de ska ha en bra innemiljö. Det ger en bättre trivsel och även ett bättre studieresultat om man mår bra i lokalerna, säger Fredrik Andersson.

Läs också: Hela listan - se alla bristerna som upptäckts på skolorna i Sveg

Läs också: Skollokaler stängs med omedelbar verkan

Annons