Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl-Eine i Sveg låste in misstänkta inbrottstjuvar - höll dem kvar tills polisen kom

I somras upptäckte Carl-Eine Ström två män som var inne i en bod på familjens gård vid Solnan strax utanför Sveg. Gården hade flera gånger haft påhälsning av inbrottstjuvar och när Carl-Eine såg männen rann det över.
– Jag blev så j-vla förbannad, säger han.

Annons

Hit men inte längre. Carl Eine Ström stod i vägen och satte stopp för de misstänkta tjuvarna som stod inne i hans bod. Sedan låste han in dem med hjälp av en träbod.

En svets, motorsågar, köksutrustning, under våren och sommaren mer eller mindre tömdes gården vid ån Solnan strax utanför Sveg på material och utrustning. Enligt Carl-Eine Ström fanns det vid två tillfällen vittnesuppgifter om samma bil, en pick-up, inne på gården, och det var i samband med de besöken som sakerna försvann.

Carl-Eine Ström polisanmälde stölderna men polisen hittade inga bevis och kom ingen vart med någon utredning.

– Så den tredje juli åkte vi ut till gården för att "rädda" några saker, bland annat en gammal cykel. Då såg jag pick-upen stå vid vägen, utanför gården, berättar Carl-Eine Ström.

Han parkerade bilen med frun och två barn i och smög fram mot husen. Där såg han att två män gick och plockade bland verktygen inne i en bod som står på gården. Han sprang fram.

– Jag blev så j-vla förbannad. Jag frågade vad de höll på med, och fick till svar att de fiskade.

De två männen försökte ta sig ut från boden.

– Men jag tänkte, aldrig i livet att jag släpper iväg dem, berättar Carl-Eine Ström som ställde sig i vägen och hindrade dem från att komma ut. Hans fru kom också fram och hjälpte till. Även hon heligt förbannad.

– Och hon är inte lätt att tas med heller, när hon är arg.

Var du inte orolig att männen skulle hoppa på dig?

– Jag var så fruktansvärt förbannad så jag kände ingen rädsla just då. Sen insåg jag ju att barnen satt i bilen och de var ju oroliga, det kändes inte så bra.

Den tredje juli var en söndag och polisen hade ingen patrull i närheten. När Carl-Eine och hans fru ringde polisen fick de till slut beskedet att männen skulle släppas, och att de skulle ta ett signalement på dem. Polisen hade andra ärenden på andra håll som var viktigare.

– Då blev jag full i f-an. Jag sa till henne jag pratade med att jag binder dem och låser in dem och sitter här i flera dagar tills ni kommer. Då kunde jag göra mig skyldig till olaga frihetsberövande blev svaret. Men det struntade jag i, jag sa att jag var beredd att ta det straffet och att jag har semester, jag kan sitta här i tio veckor om det krävs.

Efter några minuters konversation med sin överordnade kom kvinnan i telefonen tillbaka.

– Hon sa att hon förstod att jag var väldigt bestämd i detta och att de skulle skicka en patrull.

Vid femtiden på eftermiddagen hade familjen åkt ut till gården och upptäckt männen. Strax efter åtta kom polisen. Först hävdade de att det inte fanns några bevis för att männen i boden kunde bindas till stölderna från fastigheten. Men när Carl-Eine Ström berättade att det fanns fler vittnesuppgifter kring just pick-upen så slutade det hela med att männen greps.

De dömdes senare för olaga intrång.

– Jag har hört att de fick kännbara böter.

Skulle du göra samma sak igen?

– Utan tvekan.

Carl-Eine Ström bildade en facebook-grupp efter händelsen. Tjuvarnas värsta mardröm i Härjedalen/Jämtland/Hälsingland/Dalarna.

Det är en grupp där människor kan varna och tipsa varandra om misstänkta bilar och händelser i området. Och efter en artikel i Expressen har han blivit något av en rikskändis. Reaktionerna är mest bara positiva.

– Och jag måste säga att jag tycker att polisen i Sveg blivit bättre efter att jag bildade den här facebook-gruppen. Nu åker de mer ofta ut på anmälningar om stölder och inbrott. Jag tycker att de poliser som jobbar här gör ett bra jobb. Det är nog mer de som styr över poliserna som inte riktigt vet vad de håller på med.

En sådan här facebookgrupp där man tipsar varandra om misstänkta bilar och företeelser, hur ser du på risken att oskyldiga drabbas?

– Jag är väldigt noga med att det som kommer ut verkligen kan sättas i samband med något misstänkt, till exempel att man sett att någon varit inne och rotat på någons gård eller liknande. Det ska inte vara första bästa bil bara för att den har utländska skyltar. Det var lite så i början och det blev en massa dumma kommentarer, men det tog jag tag i. Då blev några sura och lämnade gruppen men det var sådana man inte behöver ha, säger Carl-Eine Ström.

Carl-Eine Ström upptäckte att två män stod och plockade bland grejerna i boden på gården som ägs av familjen strax utanför Sveg. Samma bil som männen kom i hade setts i samband med tidigare stölder från fastigheten.

Annons