Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Den inhemska torvproduktionen riskerar fasas ut"

En rapport från Naturvårdsverket om torvindustrin riskerar att ödelägga en hel bransch - då också den torvutvinning som finns i Härjedalen. Det hävdar två debattörer i en artikel på Svenska dagbladets debattsida.

Annons

Torvindustri på fall? Ja om regeringen lyssnar till slutsatserna i Naturvårdsverkets rapport kan det mycket väl bli så enligt två debattörer på SVD Debatt.

"Storstadsregeringen har nämligen beställt en rapport av Naturvårdsverket ..." skriver Robert Wedmo, vd för Mark- och miljörådgivning Sverige AB och Rickard Axdorff, grundare och ordförande Naturbrukarna Sverige, i en debattartikel i Svenska dagbladet som även finns på nätet.

Rapporten är enligt debattörerna något av ett beställningsjobb. Naturvårdsverkets resultat "leder oavkortat till att den inhemska torvproduktionen brutalt fasas ut", enligt debattörerna.

Enligt Naturvårdsverkets rapport klassas torv som ett fossilt bränsle och ska beskattas som ett sådant. Tillståndsprocessen för torvtäkter ska också försvåras. Enligt Robert Wedmo och Rickard Axdorff hotas därmed 1200 heltidsanställningar, framförallt i glesbygd och brist på torv i värmepannor kommer istället att lösas med ökad import av kol - om rapporten leder till åtgärder från regeringen.

Det hela handlar också om utsläpp av växthusgaser. EU vill veta hur mycket Sverige släpper ut och i rapporten räknas koldioxidutsläppen från dikade våtmarker in, alltså exempelvis torvutvinning. Det är bara det att odikade mossar släpper ut metangas som är mer "potent" än koldioxid enligt artikelförfattarna. Och det blir inga mindre utsläpp om torvutvinningen upphör.

"Det minskade utsläppet är en hägring eftesom att torv ändå kommer att fortsätta brytas ner och avge koldioxid. Svenska, tyska och holländska tomater kommer att odlas i rysk torv." skriver debattörerna.

Naturvårdsverkets rapport heter "Torvutvinningens klimat och miljöpåverkan".

I Härjedalen sysselsätter torvindustrin ungefär 80 årsarbetare.

Hela debattartikeln finns på Svenska dagbladets hemsida.

Annons