Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är dålig luft, man blir slö efter ett tag" - skollokaler stängs med omedelbar verkan

Hemkunskapssalen på Södra skolan är en av flera lokaler som nu stängs med omedelbar verkan på skolorna i Sveg. Orsaken är brister som riskerar att få allvarliga följder för elevers och personalens hälsa.
– Man funderar ju på vad som håller på att hända med skolan, säger en elev.

Annons

Nya salar för här är det stopp.

– Det är dålig luft där. Man blir slö efter ett tag och tappar koncentrationen på något sätt, säger Prabin Aryal i 7B på Södra skolan i Sveg.

När han och klasskamraterna kom till hemkunskapssalen vid tio på måndagsmorgonen satt där en lapp om att lektionen var flyttad till ett annat klassrum. Efter inspektion tidigare i höstas har Miljö- och byggnämnden beslutat att stänga flera lokaler med omedelbar verkan, bland annat hemkunskapssalen.

Felicia Theodorsson och Prabin Aryal fick byta från hemkunskapssalen till ett annat klassrum. Och så blir det en tid framåt, hur länge är svårt att säga.

Ett "antal brister" som är så allvarliga att "åtgärder krävs" ligger bakom beslutet. I hemkunskapssalen handar det om en fuktskada i taket som inte åtgärdats och ett fönster som också är skadat av fukt. Dessutom saknas tillräcklig ventilation i salen.

Det finns också klagomål från personal om kliande ögon, huvudvärk och klåda efter att ha vistats i skollokalerna och enligt Miljö- och byggnämnden är det klassiska symptom på den så kallade "sjuka-hus" sjukan. Besiktningen visar på flera brister, bland annat att delar av den tegelklädda fasade tryckts in, vilket kan orsaka fuktskador.

"Sammantaget görs bedömningen att allvarlig risk för olägenhet för människors hälsa föreligger", skriver Miljö- och byggnämnden i beslutet att stänga flera lokaler på Södra skolan, förutom hemkunskapslokalen, även hörsalen, ett konferensrum och flera toaletter.

Laila Westling är hemkunskapslärare och hon har själv känt av problem i salen.

– Någonting är det i lokalen som gör att det händer något med näsa och ögon. Om det är mögel eller dålig ventilation, det vet jag inte, med någonting är det.

På måndagen fick hon byta till ett annat klassrum och köra teori med eleverna och så blir det terminen ut.

– Men sedan vet jag inte. Vi måste ju ha en hemkunskapssal för att uppfylla läroplanen, säger hon.

Laila Westling fick lämna sin hemkunskapssal och söka nya platser för sina lektioner.

Beskedet om stängning av lokaler kom in till kommunstyrelsen på fredagen. Och hur skolan ska gå vidare, var det blir några nya hemkunskapslokaler, är i nuläget svårt att säga, enligt rektor Hans Lövgren.

– Det här kom ju väldigt snabbt. Vi hyr lokalerna av Härjegårdar (det kommunala bostadsbolaget i Härjedalen, reds. anm) och jag förutsätter att de kan ordna fram en ersättningslokal åt oss. Vi har stängt lokalerna tills vidare, säger han.

På Södra är sedan tidigare skolköket stängt, även det efter inspektion från Miljö- och bygg som visade på allvarliga brister. Där pågår renovering och skolan har fått besked att det preliminärt ska vara klart i februari. Under tiden äter eleverna på Folkets hus i Sveg.

Även Felica Theodorsson har känt av att det är något i lokalerna på skolan.

– Jag blir snorig ibland, även fast jag inte är förkyld. Jag tror att det har något med luften att göra, säger hon.

Vad tycker ni om att ni måste flytta från hemkunskapssalen?

– Det som är roligt med hemkunskap är ju att laga mat. Det blir som ett avbrott från de andra lektionerna när vi har mycket teori. Det är ju riktigt tråkigt om det bara blir teori här också, säger Prabin Aryal.

– Man funderar ju på vad som håller på att hända med skolan, säger Felicia Theodorsson.

Läs också: Hela listan - se alla bristerna som upptäckts på skolorna i Sveg

Läs också: Bristande underhåll kan göra barn och personal sjuka

Annons