Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det enda som var bättre förr var framtiden

Utan jord skog och vatten vad hade Härjedalen varit då? En grundtanke är att vi i Härjedalen är och har varit beroende av brukandet av naturen.

Annons

Våra förfäder jagade och fiskade för sin överlevnad. Sedan började vi befolka Härjedalen på riktigt och bruka vår natur genom avverkning av den skog som finns här. Transporterna skedde med häst till våra vattendrag för vidare transport till kusten och dess industrier.

Små samhällen byggdes upp då det krävdes service till alla människor som började bosätta sig här. Plötsligt behövde våra industrier, med ny teknik, massor av el och våra vattendrag blev uppdämda för att producera el. Skogens transporter övergick till vägar och vårt vägnät byggdes ut. Med ett förbättrat vägnät tog sig övriga Sveriges befolkning hit och hittade ytterligare resurser i vår natur i form av våra fjällområden. Expansionen av fjällturismen gav oss i Härjedalen ytterligare ett ben att stå på. Men alla vill inte jobba med dessa saker utan flera tillverkningsindustrier skapas.

Vår historia visar vad som är viktigt även idag anpassat till dagens krav. Kommunikationer allt från telefoni, bredband, vägtransporter, järnväg, flyg och teknikutveckling spelar en stor roll för en kommun som denna. De utmaningar vi har idag är många men möjligheterna är desto fler.

Vi som företagare bär en stor börda på våra axlar genom att skapa skatteintäkter till kommunens samhällsservice. Vid de senaste siffrorna jag sett gav skatteintäkterna bara 5% överskott i de samhällskostnader Härjedalen har för kommunal och statlig service. Många kommuner har ett negativt skatteunderlag. Som företagare skapar du därför underlaget för den service vi får i vår vardag. Organisationen Företagarna har därför en viktig roll att påverka samhället men även vara ett stöd för beslutsfattare i deras beslutsfattande för att skapa förutsättningar att vara företagare både lokalt och nationellt. Men även skapa mötesplatser och utbildningar där du som företagare eller blivande företagare kan mötas för finna nya kontakter som skapar din framtid.

En av de stora utmaningarna vi har idag är att finna kapital för att få företagen att växa och våga satsa. Riskkapitalister ger sig in först när det börjar finnas stora pengar att tjäna men dit kommer få av oss. Där kommer våra banker och politiker spela en stor roll för att se till att det finns tillgängligt kapital. Nästa stora utmaning är att hitta rätt kompetens hos människor som vill bo här. Där har vi alla ett ansvar att marknadsföra Härjedalen som en plats att bo på men även att utbilda sig.

Christer Lindh, Företagarna

Bostäder är nästa utmaning, flyttar man hit måste man ha ett boende och kanske är det läget på boendet somblir avgörande för flytten. Vård, skola och omsorg är bland det första någon som funderar på att flytta hit frågar om. Det måste bara fungera!

Oavsett om du är företagare eller löntagare så har vi ett gemensamt ansvar att utveckla den byggd vi lever i. Att prata varmt om vår geografi trots att det ibland är motigt och kallt. Kanske engagera dig mer i samhället och själv vara med att forma den framtid som kommer. Vi som företagare i Företagarna tänker vara med och forma framtiden och vi ser gärna dig som medlem eller tar gärna emot dina förslag på hur vi ska påverka våra beslutsfattare. Ta initiativi din vardag och forma vår gemensamma framtid!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons