Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En arbetsplats med usel arbetsmiljö"

– Situationen i Sveg är jag välbekant med och den är bedrövlig. Jag är bekymrad för hela Härjedalen. Det finns bara en fast läkare kvar som drar ett stort lass.

Annons

Det säger Sara Sehlstedt, ordförande för Jämtlands läns läkarföreningen och överläkare på röntgen vid Östersunds sjukhus.

Hon anser att Härjedalen länge har blivit styvmoderligt behandlat av primärvårdsledningen.

– För två och ett halvt år sedan sa landstinget upp Härjedalsmodellen. Det var ett fungerande långpendlarkoncept som på ett bra sätt bemannade både Sveg och Funäsdalen i tio år, säger Sara Sehlstedt.

Härjedalsmodellen går ut på att fast anställda läkare jobbar mycket under långa perioder och sedan har långa perioder av ledighet. Liknande upplägg finns för gruvnäringen i Kiruna och är vanliga i Norge.

Jämtlands läns läkarföreningen vill se över och modernisera Härjedalsmodellen och skapa ett nytt långpendlarkoncept.

– Landstinget lyssnar inte på oss utan går runt på stafetter istället. Sveg blöder och inget händer, det är trist och beklagligt. Vi har länge uttryck stort missnöje med situationen, både till chefen för Svegs hälsocentral och primärvårdsledningen. Det gäller både nuvarande ledningar och de tidigare.

Sara Sehlstedt är väl medveten om att det är svårt att rekrytera till Härjedalen och påpekar att det råder stor brist på distriktsläkare i Sverige och undrar varför de ska flytta just till Sveg som är en arbetsplats med usel arbetsmiljö.

– Det är inte jobben det är fel på och primärt är det sällan en lönefråga. Det handlar om att läkare kommer från andra ställen, de har pluggat någon annanstans och det är ofta en äkta hälft som också ska ha jobb, säger Sara Sehlstedt.

Läs även Sista läkaren lämnar Sveg och Svegs hälsocentral ses över efter klagomål.

Annons