Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En sänkning av hastigheten skulle få alltför dålig acceptans"

/

I grunden handlar det om trovärdighet, enligt Trafikverket. Att sänka hastigheten från 100 till 80 på sträckan Sveg - Hedeviken är inte motiverat "med tanke på den aktuella vägens trafikmiljö". Det skriver myndigheten i sin överklagan.

Annons

Trafikverket har överklaget länsstyrelsens beslut att sänka hastigheten på riksväg 84 mellan Sveg och Hedeviken och begärt inhibition, alltså att beslutet skjuts upp i avvakta på Transportstyrelsen slutgiltiga besked. Bakgrunden till hastighetssänkningen är en begäran från Handölsdalens sameby. Det är gott om ren i området och flera renar har blivit påkörda. Det har även skett flera avåkningar längs vägsträckan och många har haft synpnunkter på väghållningen, bland annat menar Härjedalens kommun att den inte varit tillräckligt bra. Vad det gäller den slår Trafikverket fast att "Vinterväghållningen längs väg 84 följer de kriterier/krav vi har på entreprenören där vi gör stickprov för att kontrollera detta".

Trafikverket skriver också att en hastighetssänkning inte skulle få tillräcklig acceptans hos förarna och att det är upp till var och en att anpassa hastigheten efter rådande vägförhållanden. Det normala är att det sätts upp varningskyltar när det finns djur i anslutning till vägen, vilket också gjorts av en underentreprenör. Enligt Trafikverket hinner inte underentreprenören beställa hem och sätta upp nya hastighetsskyltar för fartbegränsningen som ska gälla till den 15 april. Det är ett ytterliggare skäl till att Trafikverket vill få en inhibition.

Bollen ligger nu hos Transportstyrelsen. Tills vidare gäller länsstyrelsens beslut om sänkt hastighet på vägsträckan Sveg - Hedeviken längs riksväg 84.

Annons