Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facken drog tillbaka brev med kritik mot chef i kommunen

/
  • – Det finns arbetsmiljöproblem här. Det handlar om sättet att leda arbetet och oklara arbetsrutiner, säger Jan Bengtson, miljöinspektör och facklig företrädare för Naturvetarna.
  • – Jag kan konstatera att det finns ett arbetsmiljöproblem och att man måsta ta itu med det, säger Martin Södergårds, representant för fackförbundet Vision.
  • – Eftersom resultatet för mobbning och kränkning är samma som 2013 var det angeläget för mig att snabbt göra en handlingsplan. Det är nolltolerans för mobbning inom kommunen och det gäller alla anställda; både chefer och medarbetare, säger Irene Kolare, chef för miljö- och byggförvaltningen.

Rädsla för bestraffning, lågt i tak, anställda som blir utskällda av chefen och kallade för inkompetenta. En tredjedel av de anställda på miljö- och byggförvaltningen i kommunen anser att de blivit utsatta för kränkande särbehandling eller mobbning av chef eller kolleger.
Men chefen känner inte igen det som beskrivs.

Annons

Bristerna beskrivs i ett brev som skickades in till kommunstyrelsen i Härjedalen och handlar om arbetsmiljön på miljö- och byggförvaltningen. Brevet är inte undertecknat. Efter diskussioner med personalchefen drog fackförbunden Naturvetarna, Sveriges ingenjörer och Vision tillbaka brevet och tyckte att det var bättre att ta upp frågan i samverkansgruppen, där arbetsgivaren och facken möts.

Medarbetarenkäten, som genomfördes i höstas, påminner för Miljö- och byggförvaltningens del om innehållet i fackens brev. Förtroendet för förvaltningens ledning och närmaste chef är lågt, arbetet med arbetsmiljöfrågorna får låga siffror och många känner besvär av stress.

Läs mer: Lågt i tak och låg förtroende för kommunledningen

Miljö- och byggförvaltningens resultat i personalenkäten ligger lägre än kommungenomsnittet. Men jämfört med 2013 ser det sammanfattande resultatet för miljö- och byggförvaltningen bättre ut i alla avseenden utom ledarskapet.

– Jag kan konstatera att det finns ett arbetsmiljöproblem och att man måsta ta itu med det, säger Martin Södergårds, representant för fackförbundet Vision.

Chefen för miljö- och byggförvaltningen, Irene Kolare, understryker att det är nolltolerans för mobbning på Härjedalens kommun.

– Eftersom resultatet för mobbning och kränkning är samma som 2013 var det angeläget för mig att snabbt göra en handlingsplan. Det är nolltolerans för mobbning inom kommunen och det gäller alla anställda; både chefer och medarbetare, säger hon.

– Brevet – som inte är undertecknat – är ett kvitto på att det förändringsarbete som drivs på förvaltningen är nödvändigt. Det är ett lagarbete.

Detaljerna i den här typen av frågor vill Irene Kolare inte diskutera vidare utanför arbetsplatsen.

Fackförbundet Naturvetarna ser arbetsmiljöproblem men att det finns en lösning.

– Det finns arbetsmiljöproblem här. Det handlar om sättet att leda arbetet och oklara arbetsrutiner, säger Jan Bengtson, miljöinspektör och facklig företrädare för Naturvetarna.

Han berättar att det främst gäller oklarheter i hur tungt olika synpunkter ska väga i tjänsteutlåtanden. Facken har föreslagit att rutinerna ska vidareutvecklas och att andra oklara arbetsrutiner ska åtgärdas.

– Det största problemet finns i kommunikationen, säger Jan Bengtson. Vi har ibland pratat förbi varandra. Nu har vi resonerat om det och det ser ut att finnas en lösning.

Läs mer: Många oklarheter i kommunens organisation visar konsultrapport

Annons