Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feministiskt partimöte väcker ilska i kommunhuset

Under måndagen höll Feministiskt initiativ möte i kommunhuset i Sveg. Partiledaren Gudrun Schyman talade om könsmaktsordning och uppmande folk att ansluta sig till partiet.
– Kommunhuset ska inte användas till politiska möten. Det har gått fel till, säger kommunalrådet Victor Ericsson (M).

Annons

Moderata kommunalrådet Victor Ericsson är irriterad över att ett politiskt parti har fått hålla möte i kommunhuset i Sveg.

– Feministiskt initiativ får gärna hålla valmöte i Sveg men inte i Medborgarhuset. Där ska inget politiskt parti ha möte. Att det är ett parti som varken sitter i riksdagen eller i kommunfullmäktige i Härjedalen komplicerar frågan ännu mer eftersom vi ska behandla alla lika.

Han säger vidare att det har blivit fel när mötet bokades i kommunhuset.

– Det har gått fel till. Kommunhuset ska inte användas till politiska möten och det som hölls igår var ett politiskt möte. Det här ska inte upprepas. Sådana här förfrågningar ska kommunen hänvisa till andra, neutrala lokaler, säger Victor Ericsson.

– Det har gått fel till. Kommunhuset ska inte användas till politiska möten , säger moderata kommunalrådet Victor Ericsson.

Ett fyrtiotal personer mötte upp på Feministiskt initiativs möte i Ljushallen i Medborgarhuset i måndags när partiledaren Gudrun Schyman talade feminism, maktstrukturer, strukturell diskriminering och könsmaktsordning. Föreläsaren uppmanade mötesdeltagarna att rita av den modell hon presenterade för att sprida budskapet vidare.

Feministiskt initiativ kallar mötet för en föreläsning.  I slutet av mötet uppmanas deltagarna att gå med i partiet Feministiskt initiativ.

Gudrun Schyman kände till att det har varit turbulent i politiken i Härjedalen och att det nyligen röstats om ansvarsfrihet i kommunfullmäktige. Hon kände även till det lokala partiet Vox humana och frågade publiken vad det stod för. Svaret blev att det var ett missnöjesparti.

– Vad är de missnöjda med, frågade föreläsaren.

– Allt, riposterade en person i publiken.

De förtroendevalda i Härjedalens kommun har fått inbjudan till mötet. I den beskrivs mötet som en föreläsning som är ”en folkbildande exposé över Sveriges demokratiska historia under de senaste 100 åren”. I slutet av mötet uppmanas deltagarna att gå med i partiet Feministiskt initiativ.

I ett brev till Härjedalens kommun från Feministiskt initiativ i Jämtland sägs föreläsningen vara av folkbildande karaktär och ”inte partipolitisk”. Partiet efterfrågar en lämplig lokal och meddelar att de står för alla kostnader för partiledaren.

Enligt besked från kulturchefen Patrik Byström är det ABF som har bokat lokalen.

– Eftersom kommunen ska bedriva samverkan med studieförbunden var det ganska lätt att kunna hjälpa till i detta fall. Vi inom Kulturen tar inte ställning politiskt. I detta fall håller vi isär begreppen möte och föreläsning, säger Patrik Byström.

Kommunen ska nu arbeta fram en policy för vilka möten som får hållas i kommunhuset.

FÖR TH TORSDAG: Enkät om möte med Feministiskt initiativ

Många ville köpa Gudrun Schymans senaste bok och få en dedikation i den.

Annons