Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera poliser till Härjedalen

Ny chef, två nya poliser på kort tid och en tredje på ingång. Polisen i Härjedalen och Berg blir fler och fler. Snart börjar också en civil utredare och receptionist på polisstationen i Sveg.
– Vi har ett bra flyt just nu, säger Mats Turdell, avgående chef för den yttre polisverksamheten i området.

Annons

Första dagen i Sveg med utbildning för Erik Sidenvall från Delsbo som börjar som gruppchef för poliser i yttre tjänst i Härjedalen och Berg. Samtidig lämnar Mats Turdell sin kommendering för andra uppgifter inom polisen.

Det är knappast automatkaffet på polisstationen i Sveg som lockar, men något gör att poliser under den senaste tiden sökt sig till arbete i det som tidigare kallades område syd och idag består av kommunerna Härjedalen och Berg. En av dem är Erik Sidenvall från Delsbo som i måndags började som gruppchef för den yttre verksamheten, alltså de poliser som jobbar i yttre tjänst.

– Jag har utvecklingsmöjligheter här och dessutom trivs jag i området. Det låg nära till hands att söka tjänsten när den annonserades ut och så fick jag den, säger Erik Sidenvall som har stuga i Härjedalen.

Han kommer att ersätta Mats Turdell som varit kommenderad till tjänsten under en tid, och som nu går vidare till andra uppgifter inom polisen.

Runt om i landet talas det om missnöjda poliser som slutar och väljer andra branscher. Men den den bilden stämmer inte när det gäller Härjedalen enligt Mats Turdell.

– Just nu är det så att vi måste omdisponera lokaler och göra en så kallad förtätning.

Ni får inte plats här på polisstationen i Sveg?

– Jo det får vi, men det blir färre kvadratmeter per person.

Två poliser har tillkommit på kort tid, den ena så sent som för bara någon vecka sedan. Erik Sidenvall började som ny chef i måndags och en till polis är på ingång senare under hösten. Då blir det nio poliser i yttre tjänst i Härjedalen och Berg, bara för något år sedan var det sex.

– Vi blir fler men det är ändå långa avstånd. Vår relation till medborgarna är otroligt viktig, där har vi många ögon som kan hjälpa oss. Utan dem står vi oss slätt, säger Erik Sidenvall.

Det finns ju en diskussion, som blossat upp igen när det stormat mycket kring polisens nya organisation, om att många i glesbygden känner att det inte är någon idé att ringa polisen, ni kommer ju inte ändå. Vad säger ni om den inställningen?

– Man ska ringa polisen men man måste ha med sig på tåget att det är olika människor som svarar och att det görs olika bedömningar. Är det värt att åka elva mil för en patrull? Och det går aldrig att få ihop att vi ska åka på allt. Vi jobbar inte 24/7 heller, det har vi aldrig gjort. Men vi gör så gott vi kan med de vi är, säger Mats Turdell.

Ytterligare en förstärkning till polisen är en civil utredare som även ska jobba som receptionist i Sveg. Många har sökt den tjänsten och rekryteringen pågår för fullt.

– Det kan väl ta en tre, fyra månader innan den tjänsten är tillsatt, säger Mats Turdell.

Receptionen på polisstationen i Sveg har i stort sett varit helt stängd sedan i juni. Nu öppnar den några timmar i veckan och inom kort blir det mer regelbundna öppettider som kommer att finnas på polisens hemsida.

– Men det blir inte som förut, öppet hela dagarna måndag till fredag. Det kommer att bli färre timmar, däremot troligen även öppet någon kväll i veckan, säger Mats Turdell.

Annons