Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreslår ny organisation i kommunen- nämnderna ska bort

Under ett extrainsatt kommunstyrelsesammanträde föreslogs en ny politisk organisation av kommunen. I huvuddrag innebär det att socialnämnd, nämnd för bildning och kultur samt miljönämnden ska tas bort.

Annons

Kommunstyrelsen i Härjedalen samlades under onsdagen för ett extraärende kring förslaget med en ändrad politisk organisation.

– Jag ser det här som ett förslag i den riktning vi började gå för några år sedan, när diskussioner påbörjades om hur kommunen ska organiseras. Sedan har vi upplevt ett vakuum där förslag inte realiserats. Nu går vi i skarpt läge och föreslår att kommunstyrelsen får det övergripande ansvaret över verksamheterna, säger kommunalrådet Anders Häggkvist (C), som är drivande i frågan tillsammans med kommunalrådskollegan Victor Ericsson (M).

– Om vi kan göra beslutsgången mer effektiv och korta ledtiderna så är det vår skyldighet att presentera ett sådant förslag. Att ställa krav på att andra ska slimma sin verksamhet och inte göra något själv är inte ansvarsfullt. Vi hoppas på verkstad och resultat, säger Victor Ericsson.

En jävsnämnd kommer att inrättas om förslaget vinner gehör i kommunfullmäktige. Nämndernas mer specifika arbete kommer att skötas av fyra utskott ställda under kommunstyrelsen. Dessa benämns allmäna utskottet, socialutskottet, bildningsutskottet och samhällsbyggnadsutskottet.

Nu råder det inte politisk enighet i frågan, såväl S och V-s ledamöter i kommunstyrelsen röstade mot förslaget och reserverade sig då omorganisationsförslaget vunnit majoritet efter votering. Främst är det möjligheten att delta i beredningen av omorganisationen som saknas enligt såväl S som V.

– När ett förslag på en så pass stor omorganisation läggs så är det av största vikt att det föregås av bred politisk delaktighet av samtliga partier i kommunen. Vi är starkt kritiska till hur förslaget stressas fram av Alliansen för ställningstagande utan ordentlig politisk diskussion, säger Anna-Lena Andersson (S).

– Alliansens agerande är mycket märkligt och tyvärr ser vi detta som ytterligare ett bevis på att de vill frångå de demokratiska principer som finns, fortsätter Andersson som påpekar att det inte alls finns någon motvilja kring en eventuellt förändrad politisk organisation.

– Det måste göras rätt och riktigt och ges ordentligt med tid innan beslut fattas, anser Anna-Lena Andersson som reserverade sig mot beslutet att föreslå fullmäktige att godkänna omorganisationen tillsammans med partikamraterna Göran Påhlson, Gottfrid Jonsson och Maj-Lis Larsson samt Vänsterns Bo Danielsson.

Victor Ericsson och Anders Häggkvist förordar båda en ny politisk organisation i Härjedalens kommun.

Annons