Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Slottssprinten till Folksam Cup - Tävlingsledare med erfarenhet från värlscupen

/
  • Ingela Kälvedal, tävlingsledare för Folksam cup, hoppas på att allt kommer att flyta på. Solen verkar hon få på köpet, åtminstone på lördag och söndag.
  • Ingela Kälvedal uppe i backen där tekniksprinten vänder för att sedan gå ner mot stadion igen.

Ett hundratal funktionärer från arrangörsklubben Svegs IK kommer att vara aktiva under helgens Folksam cup. En av dem är tävlingsledaren Ingela Kälvedal, som var tävlingsledare även för Slottssprinten tidigare i vintras.
– Det är lite lugnare här hemma i Sveg, säger hon.

Annons

Frågan att arrangera Folksam Cup kom till Svegs IK i höstas. Det är rätt kort om tid för att få till ett så pass stort arrangemang, med 230 15- och 16-åriga skidåkare från hela Sverige, men enligt Ingela Kälvedal har förberedelserna gått bra.

– Den största utmaningen är ju snön, utan konstsnö vet jag inte om vi hade fått till det. Vi fick låna snökanoner från Svenska skidförbundet i början av säsongen och har också fått låna en kanon från motorstadion här i Sveg. Vi har egna snökanoner men de är i behov av uppgradering. Kommunen har också stöttat ekonomiskt i snötillverkningen men det är klubbens medlemmar som gjort det största jobbet, säger hon.

Själv har hon stor erfarenhet av båda nationella och internationella skidtävlingar. Ingela Kälvedal är utbildad tävlingsdelegat vid Internationella skidförbundet (FIS) och har jobbat som teknisk delegat bland annat vid världscupen i Östersund förra året. Nu senast var hon en av två tävlingsledare vid Slottssprinten i Stockholm.

– Där är det så mycket mer att tänka på, med ackrediteringar, teveproduktion, hur funktionärer, media, aktiva får röra sig på området. Det är skönt att göra det här på hemmaplan, det är lite lugnare här, säger hon.

Det finns ett stort engagemang och intresse i Svegs IK att arrangera skidtävling, det märks inte minst på antalet funktionärer som ställer upp under helgen.

– Svegs IK är en duktig arrangörsklubb som jobbat länge med olika arrangemang. VI har haft bra upplägg tidigare och vi fortsätter på det, även om vi skruvat lite på det inför Folksam cup, säger hon.

Kan det bli fler Folksam cup i Sveg framöver?

– Vi har fått frågan om att arrangera även nästa års tävlingar men inte fattat beslut än. Först ska vi utvärdera årets tävling.

Vad hoppas du på inför helgen?

– Att allt flyter på och att vi kan erbjuda sportsligt rättvisa förhållanden för alla tävlande. Och så hoppas jag att Svegsborna och alla skidintresserade kommer och tittar. Det är ju morgondagen stjärnor som kommer hit.

Annons