Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fukt, dålig ventilation och mögel – rapport bekräftar misstankar om problem på Södra skolan

Den konsultrapport som beställdes om Södra skolan och Gymnasiet i Sveg, efter indikationer på stora problem med fukt och mögel i lokalerna, är nu klar.
– I stort sett bekräftar den våra misstankar, säger byggnadsinspektör Fredrik Andersson på Härjedalens kommun.

Annons

Skador i fasaden på Södra skolan/Härjedalens gymnasium som leder till att fukt har kunnat tränga in.

De lokaler som stängdes av kommunens miljö- och byggförvaltning på Södra skola/Härjedalens gymnasium före jul, på grund av omfattande fuktproblem, kommer att fortsätta hållas stängda. Det säger Fredrik Andersson, bygginspektör på Härjedalens kommun.

Under hösten gjorde förvaltningen omfattande inspektioner på skolorna runt om i Härjedalen. För bland annat Södra skolan/Härjedalens gymnasium blev resultatet nedslående, flera indikationer på fukt, mögel och dålig ventilation. Många som vistas i lokalerna dagligen, elever lärare och annan personal, vittnade också om huvudvärk och illamående efter att ha vistats i en del av lokalerna.

Flera rum stängdes med omedelbar verkan, bland annat en hemkunskapslokal på Södra skolan. Miljö och byggförvaltningen krävde också att ventilationen skulle gå dygnet runt p skolan samt en oberoende utredning av lokalerna som nu alltså presenterats.

– I stort sett bekräftar den våra misstankar. Det finns fuktskador, dåliga luftflöden och även mögel på vissa ställen, säger Fredrik Andersson.

Konsulterna har även sett så kallad emission, att det "läcker" ämnen ut i inneluften från bland annat limfogar och rengöringsmedel, vilket skapar lukt och kan leda till illamående. Det kan förstärkas av dålig ventilation.

Miljö och byggförvaltningen kommer att göra tätare kontroller av innemiljön på Södra skolan under tiden som skadorna åtgärdas.

– Enligt konsultrapportern är det dåligt underhåll under lång tid som lett fram till dagens problem. Det finns en lång lista på åtgärder för varje byggnad, säger Fredrik Andersson.

Inspektionerna visade även på problem i andra skolor, bland annat på Norra skolan i Sveg och Sonfjällsskolan i Hede. Konsulterna ska nu gå vidare och göra utredningar även av de skolorna.

– De här rapporterna ger en väldigt bra bild av hur byggnaderna mår och vad man kan göra åt de problem som finns, säger Fredrik Andersson.

Stängd hemkunskapslokal på Södra skolan i Sveg.

Annons