Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart på Trötänga isbana - se rallyfilmen från myren utanför Sveg

Trötänga isbanan i Herrö strax utanför Sveg har blivit något av ett centrum för motorintresserade. Många kommer dit för att testa sig själva och sina fordon när banan är öppen för rallykörning.

Annons

Stefan Thullners med sonen Manne på isbanan under torsdagskvällen.

Ute på Trötänga isbana är det full rulle. På torsdag kväll utanför den lilla stugan står flera bilar samt glada och ivriga människor, redo att sätta sig bakom ratten. John Vesterström driver isbanan med hjälp av Jacob Lindberg och Sven Lundman. Banan är 1,5 km lång och maxfarten är vad man behärskar.

– Det är meningen att folk ska få testa sina gränser och även våga testa lite mer, säger John Vesterström.

Bland folkmassan finns både barn och vuxna, kvinnor och män. Sara Höös är på plats med sina väninnor Jamie Svanberg och Anna Roberts. Tjejerna berättar att det är kul är köra fort men samtidigt läskigt när det blir sladd på bilen.

– Det gick undan vill jag lova och Sara fick in några riktigt fina sladdar, berättar Jamie Svanberg.

Bakom ratten, Anna Roberts från Herrö, tillsammans med sina väninnor på isbanan.

John Vesterström vill att folk ska komma och testa sin förmåga och sina bilar.

– Folk kör titt som tätt av banan och om det händer kommer vi och drar ut dig på banan igen, inga konstigheter med det, berättar John Vesterström.

För dem som inte intresserar sig för att köra bil så kan man köpa sig en korv eller en kopp kaffe. Utanför den lilla stugan knastrar elden i eldkorgen och ute från isbanan hörs ljudet från bilarna.

Dagtid ser allt annorlunda ut. Små tallar sträcker sig över myren och idag är det minusgrader vilket betyder att isbanan är glashal efter en vecka med plusgrader. Rallyföraren Jessica Persson, 22 år, är en av dem som funderar på att använda sig av isbanan framöver i sin träning.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill såklart utöka min verksamhet, med bättre banor, och tyngre fordon. Jag äger en lastbil med släp och skulle gärna vilja erbjuda det som ett alternativ för de som vill testa.

Banan ligger på en myr och sommartid går det inte att köra alls. John Vesterström vill att denna verksamhet ska kunna fungera som en isbana för bilskolan vintertid, men då behöver den vara godkänd av Trafikverket.

Han önskar att i samarbete med kommunen kunna ordna en ungdomsdag ute på isbanan, var alla ungdomar som vill är välkomna att testköra och sladda.

– Än så länge har isbanan bara öppet en kväll i veckan men förhoppningsvis kommer vi kunna erbjuda mer till nästa säsong, säger John Vesterström.

Från vänster Jacob Lindeberg, John Vesterström och Sven Lundman.

Micke Jernström 26 år, från Sveg, är en av de mest trogna supportrarna.

Saft och kex finns att köpa för barn inne i den lilla stugan. På bild, Dante 4,5 år och Stina Höös 2,5 år, från Herrö. Pappa Jacob Lindberg håller ett öga på barnen när de leker medan mamma, Sara Höös, kör några varv runt isbanan.