Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt hus får snart nytt liv

Det saknas bostäder i Sveg. Bengt-Åke Svensson renoverar det vita huset bakom Rosa huset som stått tomt så länge. Någon gång i höst ska det bli färdigt om allt går som planerat.

Annons

Ett vackert hus med gamla anor.

Det har börjat hända saker med det vita huset som stått tomt i åratal bakom Rosa huset i Sveg. Tidningen har pratat med ägaren till båda husen, Bengt-Åke Svensson i Södertälje.

När Bengt-Åke Svensson köpte huset, fanns det inga eldstäder kvar i huset. Kakelugnar och spisar var utrivna. En tidigare ägare hade gjort en ansökan hos kommunen om att få göra om det till garage.

– Det en har varit frysrum i huset och det var mycket fuktskador och ruttna balkar i huset när vi började gå igenom det. På kattvinden i huset hittade vi en gammal granat på samma dag som skolavslutningen var, och polisen ville spärra av hela Sveg, säger Bengt- Åke Svensson.

En kvarglömd granat hittades på kattvinden i det vita huset som Bengt-Åke Svensson äger och renoverar.

Bengt-Åke tycker att det är fantastiskt att få chansen att ställa i ordning huset, och hans plan är att återställa det så att det blir som det var med ytskiktet.

– Allt var rensat interiört i huset och tyvärr gick fönstren inte att rädda. Vi installerar inga eldstäder i huset. Tanken är att det skall bli två lägenheter, en på varje plan i huset.

M Engberg ritade huset, och så här ser fasaden mot Jämtlandsgatan ut på de gamla ritningarna från 1914.

M Engberg ritade huset. Så här ser fasaden mot Fjällvägen ut på de gamla ritningarna från 1914.

M Engberg ritade

Rosa huset började byggas 1910. Ritningar på huset lämnades in 1912-05-03. Huset stod klart 1914-02-10. Ägaren till tomten då var August Söderqvist.

Vad händer med rosa huset efter att blomsterhandeln flyttat ut?

– Blomsterbutiken var jättebra. Jag har en intressent som vill hyra, men det är svårt att hyra ut lokaler i Sveg. Jag letar efter en seriös företagare med rätt verksamhet som tillför något som gör Sveg till ett levande centrum igen.

Kommer butikslokalen att bevaras, eller vad har du för planer?

– Jag tycker att det borde finnas flera företag i Sveg. Det är synd om ingen tar chansen att etablera sig. Helst vill jag bevara butikslokalen. Det är ett fint hus som kräver en fin och bra verksamhet. Det skall vara lugnt för dem som bor där, och inget som drar ner huset. En frisör vore toppen, kanske en godisaffär eller någonting som gynnar Sveg och gör så att det blir rörelse.

Om Bengt-Åke inte hittar någon lämplig verksamhet som är intresserad av att hyra butikslokalen i Rosa huset ser han sig tvingad att bygga om lokalen till bostäder.

Du har nyligen köpt ett hus i Ulvkälla på Fläcksbergsgatan 2. Vilka planer har du med det huset?

– Jag tänker hyra ut det till ungdomar som jobbar på Sykes, eller till folk som behöver billigt boende, säger Bengt-Åke Svensson.

Annons