Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälften av pojkarna i nian utan godkända betyg

Hälften av pojkarna som slutade årskurs nio i Sveg i våras hade inte godkänt i alla ämnen. Siffran för flickorna ser betydligt bättre ut och detsamma gäller för eleverna i Hede och Funäsdalen.

Annons

Av de 65 elever som slutade nian vid Södra skolan i Sveg i våras har runt 57 procent, eller 37 elever, godkänt i alla ämnen. Drygt hälften, 53 procent, av pojkarna i nian har betyg för kunna söka vidare till ett nationellt gymnasieprogram. Samma siffra för flickorna är 82 procent.

– Vi har en låg måluppfyllelse och det är killarna som har gått bakåt, konstaterar rektorn vid Södra skolan Hans Lövgren.

Hans Lövgren har ingen förklaring till de dåliga resultaten bland pojkarna. Enkäter visar att pojkarna är mer nöjda än vad flickorna är med hur de har det i skolan. Den förbättring av betygen som har skett från våren 2015 till i år står några få flickor för.

– Det ser inte bra ut på Södra i förhållande till riksgenomsnittet och inte heller sett till snittet i kommunen. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi har förbättrat oss från året innan när det gäller behörighet till någon av de nationella programmen på gymnasiet, säger Hans Lövgren.

– Vi ska naturligtvis försöka ta reda på vad de här resultaten beror på. Vi ska också titta på de klasser som det har gått bra för och lära oss av dem, säger Hans Lövgren.

För att fler elever ska få godkänt i alla ämnen och behörighet att söka till gymnasiet vill rektorn hitta nya arbetssätt för att nå eleverna och även skapa en mer aktiv dialog med föräldrarna.

Avgångsklasserna i Hede och Funäsdalen uppvisar högre siffror för de elever som slutade nian i våras. I Hede klarade 92 procent av eleverna de betyg som krävs för behörighet till någon av de nationella programmen. I Funäsdalen är samma siffra 96 procent. I Hede och Funäsdalen är pojkarnas och flickornas resultat mer lika.

För att vara behörig till gymnasiet krävs godkänt i matematik, svenska och engelska plus ytterligare fem ämnen.

Södra skolan – högstadiet – i Sveg

Antal elever: 170 elever plus 20 elever i förberedelseklass.

Andel elever i nian 2016 som klarade av målen för att söka till nationellt gymnasieprogram: 63 procent, 82 procent av flickorna och 53 procent av pojkarna.

Andel elever med godkänt i alla ämnen i nian 2015: 69 procent.

Andel elever med godkänt i alla ämnen i nian 2016: 57 procent.

Källa: Skolsoft och Härjedalens kommun.

Annons