Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjeåns har nu 2 400 kunder i sitt fibernät

/
  • Något av ett informationskrig där Härjeåns ligger lite efter men nu har man kommit i gång och börjat sätta upp info om att man erbjuder fiber till hushåll i Sveg.

Lokala företaget Härjeåns har satsat hårt på utbyggnaden av fiber till Härjedalens byar men finns även i de större orterna.
– Vi har kanske inte marknadsfört oss tillräckligt i exempelvis Sveg och Hede men det finns redan många hushåll som valt vårt alternativ, säger Niklas Köhler, vd Härjeåns nät.

Annons

Just nu pågår en intensiv kundvärvning för fibernätet från ett företag som är nytt på Härjedalens marknad. Men fortfarande finns ett lokalt alternativ vilket också ger en möjlighet att koppla in fiber för den som önskar det till sin fastighet.

– Vi har lagt ut 80 mil fiber i Härjedalen och har redan 2 400 kunder anslutna. I exempelvis Sveg har vi kanske inte marknadsfört oss tillräckligt eftersom tanken var att ta område för område. Vårt erbjudande är konkurrenskraftigt, säger Köhler och förklarar att i de områden som nu är aktuella kommer en anslutning att kosta 15 000 kronor för den som redan har eller ordnar kanalisation till sin fastighet och om Härjeåns ska ombesörja detta läggs ytterligare 3 500 kronor på priset.

– Sen finns det möjlighet att få rotavdrag på arbetskostnaden, berättar Köhler vidare.

Att Härjeåns valt att ta område för område beror på att det inte finns några signaler på att det telenätets kopparledningar kommer att tas bort inom närtid.

– För att kunna hålla ett lågt pris så har vi valt att koncentrera oss på område för område. Ofta gör vi det när vi gräver elledningar i närheten.

Det företag som nu är väldigt aktiva med att sälja in fiber till hushåll i Sveg vill ha minst det dubbla för kunder som inte hoppar på tåget direkt, kommer det att bli så hos er också?

– Nej, jag kan lova att det inte blir några sådana markanta skillnader för den som vill vänta ett år eller två, vi kommer givetvis att följa en normal prisutveckling men inga sådana påslag är planerade, det hänger mest på om vi kan göra andra jobb i området, säger Niklas Köhler.

Läs mer: Ip only storsatsar på bredband i Härjedalen

Annons