Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjecupen tillbaka på Björnberget - då gick pistmaskinen sönder

/

En trasig pistmaskin och en decimeter nysnö stoppade inte Svegs Alpina. Lördagens deltävling i storslalom i Härjecupen skulle köras.
– Vi har sladdat banan själva och grävt iordning målområdet för hand, säger Sebastian Hedin, ordförande i klubben.

Annons

Svegs Alpina, med ny styrelse, ny verksamhet och ny fart arrangerade i lördags en deltävling i Härjecupen, i storslalom, efter att ha stått över arrangemanget något år. Och strax innan så klart snön som gärna hade fått falla lite tidigare.

– I stort sett alla vinterns dagar på året ber man om snö, utom en dag. Då kommer den, skrattar Martin Hallén, styrelseledamot i Svegs Alpina och en av många som råddat med lördagens tävling.

Att pistmaskinens startmotor dessutom gick sönder lagom till Härjecupen gjorde inte saken lättare. Men med gemensamma krafter lyckades klubben få till bra förhållanden och de flesta av de drygt femtio unga åkarna från olika alpinklubbar i Härjedalen och Klövsjö, verkade nöjda med tävlingen.

Roligt för arrangörsklubben var att nästan 20 åkare kom från hemmaföreningen, vars barn- och ungdomsverksamhet legat lite på is senaste åren.

– Det är ju jätteroligt, ett riktigt uppsving. De flesta av dem har börjat nu under vintern då vi börjat med skidskola på torsdagar, säger Sebastian Hedin.

Resultatmässigt var det dock åkarna från Vemdalens Alpina som vann fem av sex tävlingsklasser, även om Anton Rösnäs från Sveg, som vann H14 klassen, kanske kan räknas som hemmaåkare. Emma-Stina Jonsson från Klövsjö vann D14. Annars var det Tilde Tjärnås, Ted Olsson, Jennifer Rosén och Hannes Lundqvist, alla från Vemdalens IF, som vann 10- och 12-årsklasserna för damer och herrar.

Kanske beror det ökade intresset för slalom i Sveg på att klubben synts och hörts lite mer under säsongen.

– Vi ska ju vara en medlemsbacke, vi ska inte konkurrera med Skistar och de andra anläggningarna, och ska vi dra turister är det såna som är hemma och hälsar på, säger Martin Hallén.

En av dem, som också ryckte in som speaker, var skådespelaren Thomas Hedengran från Sveg, tillika krönikör i TH.

– Det här är backen där allt började, säger han.

Annons