Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjedalens politiker siktar söderut i regionfrågan

/
  • Kommunfullmäktige i Härjedalen beslutade att arbeta för att kommunen ska tillhöra en region söderut.

Under måndagens kommunfullmäktige togs ett enhälligt beslut att utse en förhandlingskommitté som ska arbeta för att tillhöra en region söderöver i stället för Region Norrland efter den kommande regionombildningen. Beslutet togs även om övriga kommuner i Jämtland skulle välja Norrlandsalternativet.

Annons

Under inledningen av Härjedalens kommunfullmäktigesammanträde sträckte Socialdemokraterna Härjedalens ordförande, Solveig Haugen, samt kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) ut en hand till övriga partier om att en förhandlingsdelegation, bestående av gruppledarna, skulle tillsättas. Delegationen ska agera för att Härjedalens kommun ska ingå i en region söderut. Dessutom undrade de om övriga partier kunde vara med på en gemensam skrivelse till indelningskommittén där Härjedalens kommun förklarar var man står i frågan.

Eftersom ärendet inte beretts av kommunstyrelsen får ett sådant tas upp genom acklamation om samtliga närvarande ledamöter är eniga om beslutet.

– De analyser som finns förutsätter att Jämtland/Härjedalen följs åt, det tas inte hänsyn till Härjedalens förutsättningar, förklarar Solveig Haugen som bland annat förklarade att kommunikationerna söderut är en sak som talar för tillhörigheten av en regionbildning söderut.

Samtliga partier och ledamöter valde att ställa sig bakom Socialdemokraternas förslag till ett gemensamt agerande utan någon större oenighet i debatten kring frågan.

Annons