Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härjegårdar bygger nytt elevboende i Sveg

Till hösten kan tio gymnasieelever i Sveg flytta in i två nybyggda villor på Fjällvägen. Eleverna får ett rum var och delar på gemensamma utrymmen som kök och badrum. Det finns plats för ytterligare fem hus på samma tomt.

Annons

Det är Härjegårdar som, tillsammans med gymnasieskolan, har lagt upp en ny strategi för gymnasieelevernas boende. Idag bor många av dem i vanliga lägenheter på Sveg, som rabatteras av Härjegårdar och kommunen.

– Genom att bygga hus till eleverna minskar vi subventionerna med hälften och sparar ungefär en halv miljon kronor per år. Att bo i villorna blir även billigare för eleverna, säger Stig Holm, vd för Härjegårdar.

Två villor är klara till höstterminen 2016 och det finns möjlighet att bygga fler hus på tomten.

– Får vi signaler om att det ska byggas fler villor för gymnasieungdomarna är vi redo och ytterligare fyra, fem hus kan vara inflyttningskara till höstterminen 2017, säger Stig Holm.

Han ser många fördelar med denna typ av gymnasieboende. Det frigör vanliga lägenheter på Sveg som kan gå till dem som står i bostadskö. Villorna är också lätta att omvandla till annat boende om det skulle vara aktuellt framöver.

Gymnasievillorna ligger längs Fjällvägen i den del av Sveg som kallas Ångermanland. Som närmaste granne får gymnasieeleverna förskolan Norrskenet.

Annons