Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre kvalité lovas med nya matförslaget

I tisdags berättade vi om ett förslag att maten till äldre skulle tillagas i Sveg. På onsdagen beslutade kommunstyrelsen att bifalla förslaget men kommunalråden i Härjedalen lovar att förslaget kommer innebära en kvalitetsförbättring.

Annons

Victor Ericsson (M) och Anders Häggkvist (C), kommunalråd i Härjedalen

Förslaget innebär att skolköken blir kvar i Sveg, Lillhärdal, Vemdalen, Lofsdalen, Hede och Funäsdalen. Dessutom blir köken på Svegsmon och Svedjegården kvar som tillagningskök. Övriga kök kommer vara kvar men istället för att brukas som tillagningskök kommer de användas som mottagningskök, det som köken också är byggda för.

– Problemet är att vi i dag använder dåligt anpassade mottagningskök som tillagningskök, något som inte bara är ett problem arbetsmässigt utan även kvalitetsmässigt. Det är något Arbetsmiljöverket påtalat flera gånger, säger Härjedalens kommunalråd Victor Ericsson (M).

Mat till äldreboenden kommer till stor del tillagas i Sveg men potatis, pasta, såser och ris kommer fortsätta kokas där det ska serveras. Likaså all sallad och tillbehör samt frukost, mellanmål och kvällsfika. Största skillnaden är att hemtjänsten kommer leverera all mat i kylda lådor från Sveg till de äldre som fortfarande bor hemma.

– Det har varit ett problem med de långa avstånden där varm mat kallnar och kall mat blir varm när de körs ut. Nu görs det lådor i Sveg som kommer hålla högre kvalité och som körs ut med hemtjänsten under kontrollerade temperaturer. Till boendena har vi utöver köken haft ett problem att rekrytera kockar, nu tillagas maten i Sveg och tillreds på plats och då behövs inte det. Men det kommer fortfarande lukta mat i köken, menar Victor Ericsson.

I ett pressmeddelande menar kommunalråden att de även "vill höja måltidernas upplevelse, bland annat genom årsanpassade måltider, trevlig dukning och gemytliga matsalar" för att höja måltidsupplevelsen. Om förslaget klubbas igenom i kommunfullmäktige i oktober kommer det fasas in successivt under 2017.

Läs mer: Mat till äldre föreslås bli lagad i Sveg

Not: I en tidigare version stod det at matlådorna till hemmaboende skulle gå i frysta lådor, detta var fel. Lådorna kyls med ny teknik som håller maten mer näringsrik och ger förbättrad kvalité.

Annons