Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen hastighetssänkning på riksväg 84 mellan Sveg och Hedeviken

/
  • En vanlig syn längs Härjedalens vägar i vinter, bil som kört av vägen.

Det beslut om hastighetssänkning på riksväg 84 mellan Sveg och Hedeviken, som länsstyrelsen fattat, upphävs nu av Transportstyrelsen. En vägsträcka på 60 kilometer kan inte vara en "lokal avvikelse".
– Det är mycket tråkigt, problemen kommer att fortsätta, säger Karin Johansson, handläggare på länsstyrelsen.

Annons

I början av mars beslutade länsstyrelsen om att sänka hastigheten på sträckan Sveg - Hedeviken från 100 km/h till 80 km/h, fram till den 15 april. Bakgrunden var en skrivelse från Handölsdalens sameby som krävde sänkt hastighet på vägsträckan. Det fanns då många renar i området och när vägen sandades gick renarna ut på vägbanan för att slicka i sig saltet i sandblandningen. Handölsdalens sameby fick stöd av Härjedalens kommun som skrev att det fanns brister i vägunderhållet på vägsträckan, där flera avåkningar skett och flera renar blivit påkörda.

Läs mer: Länsstyrelsen beslutar om sänkt hastighet mellan Sveg och Hedeviken

Enligt länsstyrelsen fanns det en allvarlig risk för tillbud på vägsträckan och därför var det motiverat att sänka hastigheten med en så kallad lokal föreskrift. Den används för att reglera lokala avvikelser från regler och föreskrifter i trafikförordningen.

Trafikverket överklagade länsstyrelsens beslut, bland annat med motiveringen att det är upp till varje enskild bilförare att anpassa hasigheten efter det rådande väglaget. Trafikverket menar också att en hastighetssänkning skulle få "dålig acceptans" bland bilförarna. Och fick gehör hos Transportstyrelsen som upphäver länsstyrelsens beslut.

Enligt Transportstyrelsen kan inte en så lång sträcka som 60 kilometer utgöra en lokal avvikelse. Det är i stället polismyndigheten som kan ta beslut om tillfälliga hastighetsbegränsningar på sådana sträckor, om det krävs för att förebygga olycka med citat "klövvilt eller tamrenar".

– Men det står ingenstans hur lång sträckan ska vara, säger Karin Johansson på länsstyrelsen.

– Och vi har pratat med samebyn. Renarna går efter hela det där området. Det går inte att göra sträckan kortare. Dessutom tror jag att polisen har annat att göra.

Länsstyrelsens beslut om hastighetssänkning skulle egentligen ha föregåtts av en utredning om konsekvenserna. Men i särskilda fall, om det innebär fara för miljö, hälsa och liv, kan en konsekvensutredning göras i efterhand. Planen var att fortsätta med en sådan, ta in mer information från berörda parter och utreda om det krävs en återkommande hastighetssänkning vid samma tid varje år.

Nu är det osäkert vad som händer med den utredningen.

– Jag vet inte om det är någon idé, om det går att ändra någonting. Jag ska prata med våra jurister om det. Problemet kommer ju inte att försvinna. Det hjälper ju inte samerna att sätta upp varningsskyltar om många som kör inte förstår vad de innebär. Och många kör för fort på den sträckan, bland annat turister, säger Karin Johansson.

Transportstyrelsens beslut kan inte överklagas.

Läs mer: Både högre och lägre fart på vägarna i länet enligt Trafikverkets förslag

Annons