Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svegs Folkets Hus en tillgång för det öppna och offentliga samhället

/

Annons

Svegs Folkets Hus är en hat- och kärlekshistoria som snart är 80 år gammal i Svegsbygden. Folketshusrörelsen var viktig i den nationella kampen om mänskliga fri och rättigheter där fackföreningar, nykterhetsrörelsen och andra insåg att man måste skaffa egna lokaler för sin fritids- och mötesverksamhet eftersom man ofta godtyckligt blev utestängd från patronernas lokaler.

I Sveg startades en folketshusförening som 1938 kunde öppna sitt eget hus på Dalagatan. När jag kom in i bilden i början av 1980-talet var verksamheten nedlagd sedan länge. Där var ett fältsjukhus i beredskapsläge arkiverat. Vi hade inte ens egna nycklar till hela huset.

Anledningen till att jag skriver om det är att när verksamheten i gamla Folkets Hus hade pågått lika länge som den nu har gjort i vårt nya Folkets Hus fanns ett behov av upprustning.

Föreningen lyckades aldrig åstadkomma någon renovering. Jag vet inte exakt när men det kan vara så att verksamheten upphörde ungefär när Härjedalens kommun bildades. Huset hade då tjänat samhället i cirka 35 år. Ett kulturhus med lägenhetsannex och affärslokal gick ur tiden. Nu är tomten fylld av Härjegårdars bostäder.

Hur kommer det att gå för vårt nya Folkets hus?

Svegs nya Folkets Hus ligger strategiskt vid infarten. Det invigdes 1985 och har därmed varit i drift i 31 år. Ett viktigt hus har det varit under åren om än med ständiga ekonomiska bekymmer som till slut fällde folketshusföreningens möjlighet att driva verksamheten vidare

Strategiskt viktigt var ändå att kommunen blev ägare till fastigheten på 1990-talet. Det är nog så att det offentliga bör äga den typ av byggnader och lokaler som ska ge lokalservice till föreningar och organisationer.

Jag tycker kommunen har kommit till en bra och förståndig insikt om man bestämmer sig för att renovera och behålla huset i samhällets tjänst. Det utesluter inte förändrigar men det bör ske försiktigt och med omtanke.

Jag ser att ledamöter från de borgerliga partierna fortfarande precis som deras föregångare tycker att huset ska säljas. Det finns ingen större realism i det idag än på 1980-talet. Vill man säkra lokaler som alla har tillgång till på samma villkor oavsett vem man är, var man kommer ifrån och vilken organisation man tillhör är det nog bäst med ett offentligt ägande. Det kan vara viktigare idag och i framtiden än de varit någonsin tidigare. Verksamheter kan drivas av lokala föreningar och lokaler hyras av näringslivt men kommunen ska vara en garant för tillgång till allmänna samlingslokaler.

Gör en omstart i Svegs Folkets Hus efter en rejäl och gedigen renovering och lägg in ett digitalt bibliotek som en ny aktivitet. Det är en investering som ger god kapitalhushållning på lång sikt. Hoppas nya Folkets Hus går ett bättre öde tillmötes än det gamla.

Folkets Hus är det vackraste namn man kan ha på en fastighet i ett solidariskt samhälle.

Rune Berglund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons