Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inte skäl nog att riva upp" - kommunen svarar på överklagat beslut om maktskifte i Härjedalen

Härjedalens kommunledning har nu svarat på det överklagande från socialdemokraten Abbas Khanahmadi, där han hävdade att ett beslut i senaste kommunfullmäktige inte gick rätt till.

Annons

Vi fullmäktigemötet i Hede ledde ett yrkande om att inte bevilja ansvarsfrihet till att nästan hela kommunstyrelsen och socialnämnden avgick och att makten gled över till den borgerliga sidan.

Beslutet handlade om att inte bevilja ansvarsfrihet för kommunstyrelsen och socialnämnden, och slutade med att flera ledamöter avgick och att kommunen senare fick en ny kommunstyrelse med en borgerlig majoritet och två nya kommunalråd.

Enligt Abbas Khanahamdi är beslutet felaktigt av flera skäl, det fanns ingen motivering, det följde inte fullmäktiges arbetsordning, ledamöterna fick ingen chans att yttra sig och flera ledamöter som deltog i beslutet var jäviga.

Han vill att det rivs upp.

I ett yttrande till förvaltningsrätten, den instans som ska ställning till överklagandet, skriver kommunen att det fanns en muntlig motivering, att en avvikelse från arbetsordningen inte är skäl nog att riva upp beslutet och att det inte finns något lagkrav på att låta ledamöter yttra sig.

Huruvida ledamöterna var jäviga eller inte, det svarar inte kommunen på. Men de flesta ledamöter som satt i socialnämnd och kommunstyrelse och som röstade för att inte bevilja sina egna nämnder ansvarsfrihet, avsa sig sedan sina platser, och fick det beviljat av fullmäktige.

Yttrandet har skrivits av nya kommunalrådet Anders Häggkvist (C) och kommunchefen Gunnel Gyllander.

Förvaltningsrätten fattar beslut i sådana här ärenden tre till fyra gånger per år.

Abbas överklagar beslutet som ledde till maktskiftet i Härjedalen

Annons