Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämt-trøndersk historiekonferens i Sveg

Under det gångna veckoslutet samlades historiskt intresserade på Bäckedals folkhögskola utanför Sveg för att delta i Jämt-trønderska historiedagarna. Konferensens tema var textilier och Härjedalens historia. Utflykter gjordes till Överhogdal, Duvberg och Remsgården.

Annons

Deltagarna i Jämt-trønderska historiedagarna besökte Gammelremsgården under lördagen.

Jämt-trønderska historiedagarnas konferens var i år – för andra gången sedan starten 1958 – förlagd till Härjedalen. Deltagarna bjöds på många föredrag om Härjedalens historia, härjedalens dialekt, klädekonomi och klädkultur. Besök gjordes i Överhogdal under fredagen för att studera Överhogdalsbonaden. Under lördagen gjordes studiebsök i Duvberg och på Gammelremsgården.

– Vi hade mycket lyckade och givande historiedagar på alla sätt, säger Mikael Andersson, som till vardags är kommunarkivarie. Han är även kassör i programkommittén för historiedagarna.

Han anser att det är viktigt med samarbete över gränsen mellan Sverige och Norge.

– Nästa möte hålls i Norge 2018. Temat då blir Armfeldts fälttåg.

Under guidningen på Gammelremsgården diskuterar de 65 deltagarna i konferensen vad olika föremål, byggnader och företeelser heter på norska, svenska, härjedalska, jämtska och olika norska dialekter. Deltagarna kommer från båda sidor om kölen och är historiskt intresserade; här deltar både lokalhistoriker och akademiker. Konferensen är öppen för alla.

Thor Magnussen är en av guiderna på Remsgården. Han bor i Glissjöberg och är engagerad i Svegs hembygdsförening som äger Gammelremsgården. Han berättar att mangårdsbyggnaden på Remsgården är från 1774.

– Egentligen skulle det ha funnits ett stall här också, säger Thor Magnussen, men det stals och placerades på Jamtli under 1920-talet.

Thor Magnussen guidade på Gammelremsgården, som ägs av Svegs hembygdsförening.

– Golvet här inne susar av historia. Tänk så många som har gått här, sa Hans Ersa.

Mikael Andersson, kassör i programkommittén för historiedagarna var mycket nöjd med konferensen  Härjedalen.

Maud Nygaard från Norrköping, men med rötterna i Ytterhogdal och Norge, gick med i  Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare för att kunna släktforska  i sin släkt.

Jämt-trønderska historiedagarna

Jämt-trønderska historiedagarnas genomförs vartannat år, varanann gång i Sverige och Norge. Första konferensen hölls i Östersund 1958.

Dagarna arrangeras av en programkommitté med representanter från Heimbygda, Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare, Nord-Trøndelag och Sør-Trøndelag historielag samt föreningarna Norden i Östersund och Trøndelag.

Annons