Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för halkkörning på Trötänga i Herrö

/
  • – Här är det snart klart för att träna teknikkörning på halt underlag, säger John i Herrö.
  • John Vesterström, John i Herrö.

Om en månad går det att öva halkkörning i Herrö. John i Herrö, John Vesterström, håller på att anlägga en isbana söder om byn på Trötänga. Lördag den 27 februari är det invigning.

Annons

Det blir två isbanor, en på tre kilometer och en dubbelt så lång. Dessutom finns teknikytor för att träna teknikkörning och manövrering av fordon. Banorna är anlagda på en myr, vilket gör dem säkra.

– Myr är ett bra underlag för både säkerhet och miljö. Det går inte att rasa genom isen ner i sjön och man slipper köra tunga fordon med flytpontoner, säger John i Herrö.

Han har kört en 24 ton tung lastbil på myren sedan i november. Isen är närmare en halv meter tjock.

– Skulle det uppstå ett läckage av petroleumprodukter på en myr går de att gräva upp och forsla bort. På en sjö är det svårare.

Tanken är att ha banan öppen en kväll i veckan för allmänhetens körning.

– Jag tänkte ha öppet för de som vill komma hit och köra av sig. Det kanske kan minska buskörningen i Sveg också, säger John Vesterström.

Han ser många framtida möjligheter med banan. Kunderna kan vara däcktillverkare, företag som vill ha event, familjer som vill ha en utflykt, körkortsaspiranter och testförare från olika bilföretag. Det är allmänt känt att Polisen sedan många år tränar halkkörning i Sveg.

– På sikt kan man naturligtvis även tänka sig att folk vill ha övernattning och möjlighet att äta gott i byn, säger John i Herrö som hittills har anställt en person för att sköta isbanan.

Trötänga är ett passande namn. Har du hittat på det?

– Farsan Olof- Hugo säger att den heter så, sen gammalt. Myren ligger vid ån Tröta och har egentligen inget med dialektordet tröta, som betyder lek eller tidsfördriv, att göra. Men det är ju ett passande namn.

Annons