Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunalrådet körde över kommunstyrelsens direktiv"

/

Ett politiskt bråk om vilka som ska sitta som representanter för minoritetsägaren Härjedalens kommun i Härjeåns styrelse är under uppsegling.

Annons

– Det finns ett direktiv från kommunstyrelsen om vilka som ska väljas till Härjeåns bolagsstyrelse. Kommunalrådet har kört över det och fattat ett eget beslut om vilka som ska väljas. Vi anser att det är juridiskt felaktigt, säger Stig Holm, gruppledare för Centerpartiet i kommunfullmäktige.

Bakgrunden är att majoritetsägaren Herrfors fick igenom ett förslag om att minska kommunens styrelseplatser från tre till två, när Härjeåns hade bolagsstämma i tisdags.

Då valdes Gunilla Zetterström Bäcke (S), kommunalråd samt Ola Regnander, ekonomichef, till styrelsen. Tidigare kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S), blev ersättare. När kommunstyrelsen tidigare i vår antog ett direktiv om vilka som ska sitta som ombud fanns även styrelseproffset Mattias Lööv, Alliansens kandidat, med som ordinarie. Då var förutsättningen att kommunen hade tre platser i Härjeåns styrelse.

– Vi ville justera styrelsen så att den motsvarar ägareförhållandena. Alternativet var att utöka styrelsen med en plats men det blir mer effektivt, och enklare för oss som reser från Finland till styrelsemötena, att minska med en plats, säger Seppo Tupeli, vd för Herrfors.

– Vi har funderat på det här en längre tid men att det blir aktuellt när själva stämman närmar sig, det är inget konstigt med det, säger han.

Kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke, som sitter i styrelsen för Härjeåns sedan tidigare, fick beskedet att Herrfors tänkte föreslå färre styrelseplatser några dagar före själva bolagsstämman.

– Jag och Ola fick flest röster när vi tog direktivet i kommunstyrelsen. Och Gottfrid valdes till ersättare, det var också enligt direktivet.

Men hade det inte varit mer naturligt att välja Mattias Lööv till ersättare? Han fick ju faktiskt fler röster än Gottfrid när ni röstade om ombuden i kommunstyrelsen?

– Vi gick efter direktivet, där var Gottfrid ersättare.

Men Alliansen har gått i taket. Stig Holm (C) kallar det för arrogans och likgiltighet, och menar att kommunalrådet och kommunens ombud på stämman, Leif Nilsson (S), struntat i demokratiskt fattade beslut.

– Hon borde ha kallat till en extrastyrelse för att välja nya kandidater till Härjeåns bolagsstyrelse, säger Stig Holm.

Hade ni resonerat annorlunda om kommunens ombud föreslagit er kandidat, Mattias Lööv?

– Det har ingen betydelse, det är själva förfarandet som vi regerar mot. Här har man hanterat kommunens regelverk helt godtyckligt och vi tänker gå vidare med detta, säger Stig Holm.

Annons