Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen intygar om medfinansiering i vindkraftsprojekt

/

Kommunalrådet Gunilla Zetterström-Bäcke (S) och kommunchefen Gunnel Gyllander har tillsammans undertecknat ett medfinansieringsintyg till Energimyndigheten när det gäller projektet Vindkluster Härjedalen. Kommunens insats på drygt 1,4 miljoner kronor består av arbetsinsatser.

Annons

Ett nytt projekt, Vindkluster Härjedalen, är på gång att skapas. Från kommunen är ett medfinansieringsintyg inlämnat även om något politiskt beslut inte har tagits.

– Ansökningen måste in i tid och intyget ska ses som en avsiktsförklaring för att det ska gå att söka pengar. Vi är intresserade av att vara med och bygga upp ett testcenter i kallt klimat. Tanken var ju att Gällivare skulle ha ett sådant men de hoppade av, berättar Gunilla Zetterström-Bäcke.

Medfinansieringen från kommunens sida består i arbetstimmar, i projektbeskrivningen ska dessa utföras mellan 1 juli 2016 och 30 juni 2019, med reservation för förskjutning i tidsplanen. Totalt rör det sig om 1 402 987 kronor. Var dessa pengar ska tas är inte klart.

– Ärendet kommer upp i kommunstyrelsen i maj först men det är inget ovanligt att man gör så här när det gäller olika projektansökningar, bland annat har avsiktsförklaringar som den här gjorts för satsningar inom turistnäringen, förklarar Zetterström-Bäcke.

Med i projektet är även den lokala aktören Medvind för bygden, deras insats i projektet ska också bestå av arbetad tid till ett värde av totalt 60 000 kronor.

I projektsammanfattningen förklaras syftet med Vindkluster Härjedalen vara att det ska vara en katalysator avseende integrering av lokal och regional arbetskraft, utbildning och vindkraftsacceptans för en rad vindparker i regionen.

Genom kommunens och Medvind för bygdens insats är 52 procent av projektkostnaden medfinansierad. Energimyndigheten har nu att ta ställning till om de vill skjuta till 1 331 280 kronor.

Annons