Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kransbindarworkshop - Härjedalskt bidrag till UNESCOveckan

Förra onsdagen höll Floristen i Sveg kvällsöppet med en kurs i kransbindning, ett av tre bidrag från Härjedalen till UNESCOs gastronomi och kulturvecka som pågick i Jämtland och Härjedalen under förra veckan.

Annons

En vacker krans bunden av en av deltagarna

Även om störst fokus låg i Östersund med filmvisningar, matseminarium, föreläsningar och filmfestival arrangerades det saker även på andra platser i Jämtland och Härjedalen när den stora gastronomi och kulturveckan pågick under förra veckan.

Härjedalen hade tre arrangemang som ingick i veckan - en utställning med Bengt Ellis med Alaskatema, en öppet fäbodvall på Uppvallen utanför Lofsdalen och ett kransbindarworkshop i Sveg. I typisk Härjedalsk anda var arrangemangen mer personliga och småskaliga än de stora aktiviteterna i Östersund. Besöksantalet var betydligt färre men kvalitén desto högre.

Helena Hagberg visar på sin krans hur man gör

Kransbindarworkshopet hade fem nöjda deltagare som alla kunde gå hem med en krans som lika gärna kunde ha bundits av ett proffs. Helena Hagberg som stod bakom arrangemanget var nöjd med sina elever.

– De är väldigt duktiga, nu kan de nästan börja binda kransar på heltid, skrattar Helena med glimten i ögat. Helena har själv gjort kranasar i 20 år och menar att en bra krans kan se ut hur som helst men att de generellt är finast när de är fylliga och rejäla.

Deltagarna var alla nybörjare när de kom men deras resultat visade på stor potential för en framtida karriär som kransbindare. Och med julen i hastigt antågande kommer nog kransbindarkunskapen komma väl till användning.

Fåglar, kottar och liknande hamnade på flera kransar

Annons