Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoherde lämnar efter mindre än ett år

/
  • Leif Vestberg lämnar sitt kontor på pastorsexpeditionen i Sveg efter nyår.

Kyrkoherden i Svegsbygdens församling, Leif Vestberg, började i mars. Efter nyår lämnar han sin post för en kyrkoherdetjänst i Bräcke.
– Jag vill gärna kunna jobba som kyrkoherde, men har vissa farhågor kring hur organisationen kommer att se ut här i framtiden här, säger han.

Annons

Under våren ska stiftet fatta beslut om framtida organisation för församlingarna i Härjedalen. Ett förslag är att slå ihop de fyra församlingar som finns till ett pastorat och då kan den kyrkoherdetjänst som Leif Vestberg har i dag komma att förändras radikalt.

– Risken är att det blir en tjänst som församlingspräst med arbetsledaransvar med helt andra uppgifter än vad en kyrkoherde har, som personalansvar, arbetsmiljöansvar och så vidare. Det skulle bli lite som att ha körkort med alla behörigheter för lastbil och ändå knappt bara få köra skoter, säger kyrkoherden i en liknelse.

Ett annat förslag är att församlingarna ska samverka mer, då kan tjänsten som kyrkoherde blir kvar, men Leif Vestberg vill inte riskera något.

– Jag vill fortsätta jobba som kyrkoherde och utvecklas i den rollen. Så när tjänsten som jag hade tidigare i Bräcke dök upp igen så sökte jag, säger han.

Men visste du inte att den här utvecklingen var på gång i Sveg när du sökte dig hit?

– Nej, det fanns inga färdiga förslag då. Sedan har vi jobbat med det här under året. Det är stiftet som äger den här frågan och stiftsstyrelsen som fattar beslut, säger han.

En nyligen genomför arbetsmiljöutredning konstaterar att det finns stora arbetsmiljöproblem i Svegsbygdens församling. Personalen har ett väldigt lågt förtroende för den politiska ledningen i kyrkorådet och det finns en stor frustration och ilska bland de anställda. Det är problem som funnits länge församlingen enligt uppgift till TH, men det är inget som påverkat Leif Vestbergs beslut att sluta efter mindre än ett år.

– Nej, inte alls. Nu har vi haft stiftsjurister på besök och inlett ett arbete för att det ska bli bättre arbetsmiljö i Svegsbygdens församling. Det finns en vilja att jobba med det från kyrkorådet, säger Leif Vestberg.

Annons