Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare ifrågasätter diagnos – får mothugg av Reumatikerförbundet

/
  • Svegs Hälsocentral.
  • Kristina Söderlund på Reumatikerförbundet har mött flera människor som blivit ifrågasatta av sjukvården när de sökt hjälp för fibromyalgi.

TH har pratat med läkaren som träffade Bjarne Kvilvang i mitten av januari. Denne vidhåller sin uppfattning om fibromyalgi. Och får samtidigt mothugg från Reumatikerförbundet.

Annons

– Att han har smärta i musklerna och att han har alla symptomen kring det har jag inget att invända mot. Mer än så kan jag inte säga på grund av tystnadsplikten, säger läkaren när TH ringer upp.

Men om vi bortser från personen och pratar om det som kallas fibromyalgi?

– Jag ifrågasätter diagnosen fibromyalgi i relation till sjukskrivningar. Sveg är fullt med folk som har fibromyalgi. Över huvud taget i Jämtland är det många som är sjukskrivna för att de har ont. Fråga arbetsgivare, kommunen, Sykes. De tycker alla att vi sjukskriver folk för lätt, säger läkaren.

Läkaren hänvisar till medicinsk litteratur och sina egna kunskaper på smärtområdet. Diagnosen fibromyalgi möts ofta av ifrågasättande inom sjukvården. Det säger Kristina Söderlund, politisk sakkunnig på Reumatikerförbundet, som enligt egen uppgift har drygt 4000 medlemmar med diagnosen.

– Under åren har jag hört medlemmar som upplevt ungefär liknande, att de träffar läkare som inte tror på den här diagnosen. Det ställer till stora problem för de människorna, säger hon och hänvisar till Världshälsoorganisationen WHO som klassar fibromyalgi som en reumatisk sjukdom.

Även Försäkringskassan, som beslutar om sjukskrivning och sjukersättning, har i många fall varit tveksamma till att sjukskriva på grund av fibromyalgi. Nu finns det en dom i Högsta förvaltningsdomstolen där det tydligt framgår att man har rätt till sjukersättning på grund av diagnosen.

– Sedan bedöms man naturligtvis individuellt, men det gör det ändå betydligt enklare i dag att faktiskt få rätt. Det finns också en del forskning, som Reumatikerförbundet stöder, som handlar om just kronisk smärta och hur viktigt det är att patienter med smärttillstånd får hjälp. Annars kan det utvecklas till fibromyalgi.

När TH pratar med läkaren som behandlade Bjarne Kvilvang vidhåller denne sin åsikt om fibromyalgi.

– Vi är till för att hjälpa folk, inte för att sjukskriva dem. Det går inte bara att komma hit och beställa ett sjukintyg. Folk i allmänhet blir sjukskrivna alldeles för mycket och i Norrland är det värre än i resten av Sverige. Varenda dag kommer det folk hit som inte ska vara sjukskrivna, åtminstone inte i den omfattningen.

Men om en patient har en diagnos från en annan doktor? Det måste ju finnas i journalen. Litar man på de uppgifterna i bedömningen?

– Hur ska jag kunna göra det när man vet hur mycket fel det görs i sjukvården? Det kan ju vara fel diagnos. Det kan ju vara en annan sjukdom som inte syns på folk.

Jag förstår att man måste göra en egen bedömning. Men gör man inte den delvis utifrån den journal som redan finns?

– Tvärtom finns det professorer jag träffat som tycker att det bästa är att bedöma folk utan att läsa journalen innan. Helst skulle man vilja göra allting från början. Därför ska man inte springa runt hos olika doktorer.

Men att välja en annan doktor, den möjligheten har man ju sällan, åtminstone inte i glesbygd?

– Går det inte att få tag i en och samma doktor bara för att man bor här, då får man väl åka en bit då, säger läkaren.

Under 2015 har Hälsocentralen i Sveg bara haft drygt två fasta läkartjänster, resten av läkarna kommer från bemanningsföretag. Så också den läkare som Bjarne Kvilvang träffade för första gången i mitten av januari.

Att hela tiden träffa olika läkare kan vara förödande för patienter med fibromyalgi, enligt Kristina Söderlund.

– Risken är mycket större för den här patientgruppen än om du kommer med någon betydligt enklare och klarare diagnos som man mycket snabbare kan bestämmamm, säger hon.

Annons