Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linselldagen lockade många besökare

Parkeringen vid bygdegården i Linsell var full. Många gjorde fina fynd på loppisen, lyssnade på Bengt Proos med band, njöt av fika, flötgröt och hittade spännande böcker hos de deltagande författarna.

Annons

Det var många som hade letat sig till bygdegården i Linsell och kom till Linselldagen i söndags.

Runt 150-200 besökare hade letat sig till Linsell när Byalaget och Bygdegårdsföreningen i samarbete med företag på orten ordnade Linselldagen. Det är fantastiskt att se hur bra det blir när ideella krafter hjälps åt och drar runt ett trevligt och fint arrangemang. Vilken positiv energi för arrangörerna, Linsell, deltagarna och besökarna!

Vädret var omväxlande dagen till ära. Solsken, värme och ösregn, om vartannat. I den gamla dansbanan var det loppis och fullt med spännande saker. En komplett Rörstrandservis gick för bara 150 kronor. Olika stånd fanns på området där man kunde köpa fiskeredskap, hemstickade strumpor, mattor och dukar, gamla böcker, holländska våfflor, t-shirts, kepsar och mössor med härjedalstryck, gosedjur och mycket annat. Kvinnorna i byn hade låtit ugnarna gå varma och skänkt hembakt kaffebröd som såldes. Fika och flötgröt kunde man köpa inne i bygdegården, och på övervåningen kunde barnen få ansiktet målat och hoppa i en hoppborg.

Förra året signerade Micael Lindberg och Eva Ludvigsen böcker och berättade om sitt författarskap. I år ville de göra något större, och Micael har jobbat sedan i vintras för att få med fler författare.

–Jag har jobbat med byföreningen och Linsells hembygdsförening och hoppas på att få hit namnkunniga författare. Det är inte bara författare med anknyning till länet. Alla ställer upp gratis, säger Micael.

Författarna som deltog var: Björn Törnvall, Torbjörn Ohlsson, Mats Edblad, Ann-Marie Wikander, Elin Olofsson, Eva Ludvigsen och Micael Lindberg. De berättade om sig själva, böckerna och sitt författarskap från scenen för intresserade åhörare.

Grattis Linsell, till en mycket lyckad dag.

Micael Lindberg, skriver deckare och verklighetsbaserade böcker. Eva Ludvigsen har som motto att hon skall skriva flest genrer. Hittills har det blivit novell, kärlek, drama, ungdomsbok, barnbok, spökbok och en faktabok.

Författartätt i Linsell. Från vänster: Björn Törnvall, Torbjörn Ohlsson, Mats Edblad, Ann-Marie Wikander, Elin Olofsson och Micael Lindberg.

– Jag träffade Micael Lindberg i Sundsvall. Han lockade hit mig. Har ni läst boken om Ove, så är det här samma genre. Underhållning och feelgood, säger Mats Edblad som har skrivit

– Böckerna om Sigrid handlar om fädboliv och utspelas i Lidsjöberg i Jämtland. Man får följa Sigrid från tioårsåldern till nutid, säger Ann-Marie Wikander som är född och uppväxt i Linsell.

– Det här är en bok som varar längre än en tidningsartikel. Vi ville lyfta fram det som var fel. Ärendet är fel handlagt från åklagare och polis, säger Björn Törnvall, en av författarna till boken De jagade jägarna som sålt i 4000 exemplar.

Micael Lindberg har skrivit böckerna En annan verklighet och Jasna. Den senaste boken Jasna är en spännande bok som man gärna sträckläser.

Torbjörn Ohlsson har ett förflutet inom bankvärlden som säkerhetsman och ville dokumentera det han upplevt i romanform. Han har skrivit Girighet och makt och Guldfeber. Böckerna handlar om kriminalitet och maktspel.

– Ungarna i skolan bestämmer vad jag skall skriva för genre. Den senaste av Sonfjällsdeckarna är en spökbok, och nästa kommer att handla om zombies säger Eva Ludvigsen som jobbar heltid som diabetesforskare. I september kommer hon ut med en handbok för nybörjare om Diabetes typ 1.

– Nu får jag möjlighet att brodera ut, när jag skriver litterärt säger Elin Olofsson som skrev om sanningen som reporter på ÖP på dagarna, och hittade på på kvällarna. 2013 skrev hon debutromanen och sade upp sig. Nu firar hon pocketsläppet av boken Gånglåt i Linsell. Den är en av tolv nominerade böcker till litteraturpriset årets bok.

Bengt Proos med band underhöll publiken med härliga covers från The Refreshments och Kingen bland annat. Ett par blev så sugen på att dansa att de tog en svängom framför det holländska våffelståndet.

Berit Lindberg vid sitt stånd med fantastiskt vackra stickade strumpor. Vilket hantverk!

Betyget för Linselldagens flötgröt blev tio poäng. Karin Thunell till vänster och Elna Östblom Myhr till höger, hade kokat flötgröt på 16 liter grädde.

– Byalaget är engagerade i detta. Linselldagen är jättebra och det är roligt att det kom så mycket folk sa Eva Åkerman som sålde lotter på Linselldagen.

Hans Perfors sålde holländska våfflor

– Det är kul med många hemvändare, och extra kul med alla författare och mycket folk, men det har varit mycket arbete innan säger Tommy Wetterstrand. Han berättar att intäkterna från Linselldagen går tillbaka till byn.

Jens Thomasson, dragspelare i Bengt Proos Band tyckte att det var ett bra och trevligt arrangemang, och mysigt med utemiljön.

– Det är roligt att få träffa grannar här sa Jon Gerefalk, präst i Svegsbygdens församling. Han gjorde finfina fynd på Linselldagen men kunde inte påverka vädrets makter.

Annons