Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucia - ljusbärerskan

Nomadprästen Bo Lundmark i Funäsdalen skriver om Lucia och hur legenden om henne uppstod. Och ber en kort bön. Om ljus i mörkret.

Annons

Prasamsa Aryal från Sveg blev Härjedalens lucia 2016. Här skrider hon in i Svegs kyrka under kröningen.

Namnet Lucia är bildat av latinets lux, som ju betyder ljus. I början av 300-talet levede en ung kvinna i Syrakusa på Sicilien som bar det namnet.

Kejsar Diocletianus lät vid den här tiden förfölja de kristna i sitt rike. Till dem hörde också Lucia. Hon hade vigt sitt liv åt Kristus och gav bort det mesta av vad hon ägde till de fattiga och sjuka.

Enligt legenden skall hon ha angetts av sin fästman. Inför rätta höll hon fast vid sin tro. Hon vägrade att tillbe kejsarens bild och dömdes till döden. Det sägs att eldslågorna vek undan när hon besteg bålet, så att bödeln måset döda henne med sitt svärd. Lucia led martyrdöden 304 år efter kristus.

Vår kallelse som kristna är att bära ljuset från Kristus dit där mörker och kyla rår, både här hemma och till systrar och bröder i nödens länder.

Herre, tack för Lucias vittnesbord om dig som är världens ljus. Öppna även våra hjärtan och händer till att bära din kärlek vidare. Kom med ditt ljus som skingrar det djupaste mörker.

I Jesu namn. Amen.

Annons