Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många skrev under för folkomröstning - "Jag vill ha möjlighet att rösta ifrågan"

I söndags gav sig Liberalerna i Härjedalen ut på Sveg för att samla stöd för en folkomröstning om ja eller nej till ett framtida Stornorrland.
– Jag vill stötta det här och ha möjlighet att rösta i frågan, säger Maj-Louise Eriksson i Sveg som skrev under.

Annons

Maj-Louise Eriksson skriver under för en folkomröstning. Namninsamling i Sveg var på initiativ av Liberalerna i kommunen, på plats från partiet fanns Eva-Britt Boij och Maria Nordqvist.

Maj-Louise Eriksson har tidigare bott i Uppsala. Redan att flytta till Sveg och Härjedalen innebar avstånd som är avskräckande när det gäller exempelvis tillgängligheten till vård.

Med ett stornorrland tror hon det skulle bli än sämre.

– Vi ska ha det som vi har det, inget stornorrland. Det blir alltför jobbigt och besluten kommer ännu längre från medborgarna. Jag tycker det är viktigt att få säga sin åsikt i den här frågan i en folkomröstning, säger hon.

Folkinitiativet "Rösta om stornorrland" drog igång den 14 september. För att få till en rådgivande omröstning krävs minst tio procent av de röstberättigades underskrifter i region Jämtland/Härjedalen. På tisdagen hade över 6000 personer skrivit på. Drygt 4000 ska till.

– Det är inte många som säger nej till att skriva under, berättar Eva Britt Boij (L) som tillsammans med partikollegan Maria Nordqvist samlade röster utanför Ica i Sveg på söndagen.

Omröstingen blir rådgivande, och folkiniativet har sex månader på sig att få ihop rätt antal namnunderskrifter. Även om underskrifter räknas hem kan en folkomröstning stoppas om en tvåtredjedels majoritet i regionfullmäktige skulle rösta mot.

I Härjedalen har ledande politiker samstämmigt sagt att kommunen inte vill ingå i ett stornorrland. Skulle det bli av vänder man sig hellre söderut och går in i region med Mellansverige.

– Det skulle vara mer naturligt. Jag tror vi vår svårt att göra vår röst hörd om vi hamnar längst ner i en region storrnorrland, säger Eva-Britt Boij.

Liberalerna fick ihop 113 namnunderskrifter under söndagen och ska ut igen kommande lördag.

– Då blir det fler som kommer att stå ute och samla in på flera platser runt om i länet, säger hon.

Namninsamling har startat för folkomröstning i regionfrågan

Läs mer om folkinitiativ och folkomröstningar hos Sveriges kommuner och landsting.

Annons