Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Högström klar för Spartak Moskva

/
  • Marcus Högström från Sveg klar för Spartak Moskva i ryska högstaligan, KHL.

Svegsfostrade Marcus Högström, lämnar Djurgårdens IF för spel i KHL, Rysslands högsta hockeyliga.
– Det är sportsliga och sociala skäl som gör att han väljer Spartak Moskva, säger agenten och pappan Lennart Högström.

Annons

Marcus Högström kan se tillbaka på en stark säsong i Djurgården. Med 28 poäng är han sjua i poängligan för SHL:s backar och han har i genomsnitt 22 minuter istid per match, femte bäst i ligan. Laget åkte ut i SHL:s kvartsfinalspel mot Frölunda på Skärtorsdagen. Marcus Högström kvittering till 1-1 var Djurgårdens sista mål för säsongen, matchen slutade 5-1 till Frölunda.

– Det slutar lite tråkigt, det är väldigt små marginaler i varenda match. Sedan kanske de var lite giftigare och gör lite fler mål helt enkelt, säger Marcus Högström till Expressen.

Som en fin avslutning på säsongen fick Marcus Högström förre storbacken Rolle Stoltz hederspris med motiveringen "Under denna säsong har årets pristagare tagit stora kliv i sin utveckling och växt till en fältherre: en ledande spelare och människa med stort engagemang i allt från träning till match. Han brinner för att Djurgården hela tiden ska bli bättre och vinna matcher".

Även det skriver Expressen.

Nu väntar alltså nytt spel i Ryssland för Svegssonen. Förra gången var det i Perm i andraligan, ett lag som ligger i Sibirien. Nu blir det i Rysslands huvudstad, i Spartak Moskva, ett lag som kom tillbaka till KHL förra säsongen efter ekonomiska svårigheter. I år slutade laget elva i den västra delen av KHL och tog sig inte vidare till slutspel.

– Spartak Moskva är i stort behov av en spelartyp som Marcus. Och den ryska spelstilen passar honom bra. De vårdar pucken och försöker alltid skapa något av den i varje situation, Det är ju lite av Marcus signum, säger agenten och pappan Lennart Högström.

– Sedan är det ju tufft så klart och det gäller att ta en plats, ryssarna är otroligt skickliga.

Flera NHL-klubbar har visat intresse för Marcus Högström, men enligt Lennart så fungerar det bättre socialt för familjen att bo i Moskva.

– Ett så kallat tvåvägskontrakt i NHL, där det är en helt annan ersättning om man hamnar i en farmarklubb, och dessutom kan farmarlaget ligga väldigt långt borta, det skulle blir svårt för familjen. Det här är passar mycket bättre socialt sett. Och det är bara två timmar med flyget från Moskva till Stockholm.

Och tre timmar till Sveg?

– Ja precis. Skriv det, säger Lennart Högström.

Från Spartak Moskva vill man inte ge någon officiell kommentar till övergången, innan kontraktet med Djurgården är helt avslutat.

– Efter den första maj kan vi berätta mer, säger pressansvarig Vladimir Borisovic, när tidningen ringer upp.

Annons