Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljö och byggordförande avgår - känner inte längre samma engagemang

/
  • I tio år har LG Nordlander varit en omtyckt politiker i Härjedalen, först i fullmäktige och sedan även i kommunstyrelsen. Nu är det slut.
  • LG Nordlander är förmodligen den enda någonsin som kört med fingerskor i Härjedalens fullmäktige. Nu vandrar de ut.
  • Ett av politikerns signum. Ett anant är spräckliga hawaiiskjortor. (Som inte riktigt passar årstiden och utetemperaturen).

Härjedalens vice kommunalråd, Lars-Gunnar Nordlander (S), alias LG, lämnar sina politiska uppdrag i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.
– Jag har nått en gräns där frågorna inte riktigt engagerar längre, säger han.

Annons

40-åriga LG Nordlander avsade sig på tisdagen inte mindre än elva politiska poster i Härjedalen, bland annat som vice ordförande i kommunstyrelsen och i kommunledningsutskottet, där många av de viktigaste politiska frågorna först kommer upp på bordet. Han har också varit ordförande i Miljö- och byggnämnden och suttit med och avgjort flera viktiga frågor för kommunens framtid under den tid han varit engagerad politiskt. En tillvaro där politiken tagit i stort sett all tid.

– Under semestern i somras slog jag av alla apparater och gjorde mig onåbar för första gången på sju år. Då slog det mig att jag inte visste vad jag skulle göra med min lediga tid. Och när man som svensk sitter på semestern och inte vet vad man ska göra med tiden, det är väl en varningssignal om något, säger LG Nordlander.

Det politiska engagemanget började för tio år sedan men en ilska över orättvisa förhållanden kring hans egen arbetsplats på äldreboendet Senioren i Sveg. Första steget var att bli medlem i Socialdemokraterna och sedan ta en plats i fullmäktige. Efter några år ledde engagemanget honom ända fram till det politiska toppskiktet i Härjedalen.

– Det är klart det blir en förlust för oss. LG är en ansvarstagande politiker som utfört mycket bra, säger Anna-Lena Andersson (S), vice ordförande för Härjedalens arbetarkommun.

– Vi tycker det är tråkigt men vi respekterar självklart hans beslut.

– De här åren har i mångt och mycket definierat mitt liv och det har varit ett helt ok sätt att leva. Det är ett sjysst upplägg och jag har trivts som f-n. Men jag börjar nå en gräns där frågorna inte riktigt engagerar längre, där det känns som att man gjort det mesta förut. Och har man ingen anledning att vara i politiken så blir man inte kvar där särskilt länge, säger LG Nordlander.

Nu går han tillbaka till sitt gamla jobb. Hawaiiskjortorna och fingerskorna, som varit något av ett signum, tar han med sig.

– Det känns rätt bra. Nu ska jag ta det lugnt ett tag, komma in i gängorna i gamla jobbet och fundera på framtiden.

Inga fler hawaiiskjortor i fullmäktige?

– Man vet aldrig, jag kanske har skapat en trend, säger LG Nordlander.

Annons