Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi: Ett minne från julen 1924 i Härjedalen

Ur gömslen på vind, i bokskåp eller bananlåda kommer de med åren fram i dagsljuset; tidskrifterna som berättar om en svunnen tid. I det här fallet en jultidning från 1924 som såldestill förmån för julglädje i fattiga hem i Sveg (läs ”Fattig-Sverige” från den här tiden). Text och bilder som alla har sin alldeles egen berättelse.

Annons

Jultidning till förmån för julglädje i fattiga hem i Sveg. Julen 1924. Pris 50 öre.

Julen var även på den här tiden var fylld av förväntan om en fröjdefull sådan, rikligt med mat på julbordet och julklappar att glädjas åt. Men det var nu inte alla givet då ekonomin var knapp hos många familjer. Då blev det julgröten och den tindrande granen man samlades kring. Och julgröten, ja, den delade de solidariskt med sig till jultomten som slitit ont efter alla på hälsningar i gård och stuga. Ensam och vaken där han satt och njöt av snön som lyste vit på taken, tänkte han så plötsligt:

”Trots bistra ekonomiska tider har ju Härjedalen de facto gjort två betydelsefulla kulturella framsteg under 1924. Mycket har våra fäder fått utstå i kamp mot sjukdom och farsot men nu är det onda över. Med allmänt jubel hälsades uppförandet av Svegs Länslasarett och inte nog med det, 1924 blev också året för en ström av nya friska intryck i och med invigningen av Sveg-Hedebanan. Landskapets djupa isolering var därmed totalt bruten och därför planerar jag att vid nästa jul låta renarna vila och istället ta tåget till västra Härjedalen.”

Tänkte tomten och lade sig för att sova gott på gröten.

En God Jul och Gott Nytt År tillönskas Er alla !

Annonssida med kända affärer som Svegs Järnhandel och John Englunds speceriaffär för att inte tala om Westlings bageri och Carl Johanssons skrädderi.  Väl värd att också notera är Trüschels raksalong där det utlovas att reumatiska åkommor, huvudvärk och att håravfall botas med violetta strålar.

Julhälsning från redaktionen. Finstämd och välformulerad där det bland annat står ”Först när man gjort vad man kunnat för att avhjälpa nöden och lätta bekymren hos andra, blir julglädjen fullständig. Finnes å ena sidan varmt hjärta och öppen hand, så saknas inte å andra sidan ett tacksamt sinne, båda nödvändiga villkor för att glädjen ska bli ömsesidig.”

Oerhört vackerjuldikt ”Den gamlas julafton” och en påminnelse från AB Svegs Ångbryggeri attinkomma med rekvisitioner för måltidsdrycker i god tid före julhelgen.

Annons