Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får Pärra sälja sin potatis till Härjedalens kommun

Klockan 13:00 på fredagen kom den första leveransen av härjedalsk potatis till äldreboendet Svegsmon - levererad av Härjedalens enda potatisodlare.
– Det är efter många års tjat och strider, säger Pärra Jönsson själv.

Annons

Första leveransen av Pärra Jönsson till äldreboendet Skönsmon där Eva Eriksson är arbetsledare. Kommunens kostchef Klaus Dudenhöfer är den som gjort det hela möjligt.

Den första leveransen var på 120 kilo och det kanske inte är så mycket.

Enligt Pärra Jönsson, Härjedalens enda potatisodlare i Byvallen strax utanför Sveg, gör kommunens alla äldreboenden, skolor, förskolor och så vidare av med runt 50 ton potatis per år.

Men 120 kilo är en början.

– Jag börjar på Svegsmon. Tanken är att ta det vidare, säger han.

För några år sedan skrev tidningen om en förgrymmad potatisodlare i Byvallen. Trots flera inspel, kurser, halvlöften - det blev ingen lokal upphandling av potatis för Härjedalens kommun. Istället blev det, i samordning med de andra kommunerna i länet, en jätteupphandling av livsmedel från en jättestor leverantör i Umeå, där även potatisen fanns med.

Kravet från kommunen var då att leverantören skulle erbjuda även ekologiskt odlad potatis vilket kräver ekologiskt gödsel. Men det som finns av det i Härjedalen räckte inte på långa vägar till den en potatisodling.

Var den odlades var mindre viktigt och att ställa krav i en upphandling, på att potatisen ska odlas nästgårds,låter sig heller inte göras. Det strider mot lagen om offentlig upphandling.

Men nu blir det alltså lokal potatis i den offentliga matlagningen i Härjedalen. Hur nu det gått till?

– Det måste jag nog tacka en jättebra kostchef för, säger Pärra Jönsson.

Kommunens nya kostchef sedan drygt ett år heter Klaus Dudenhöfer.

– Det här är en helt unik lösning för vår leverantör Martin och Servera. Jag har diskuterat i ett år med dem och det har inte varit lätt. De fick lov att ta det med sin ägarfamil för att det skulle gå igenom.

Matgrossisten Martin och Servera har nu godkänt Pärra som leverantör av potatis, efter många om och men. Kommunen beställer, betalar och reklamerar, om det skulle behövas, hos grossisten. Pärra Jönsson levererar.

– Vi har integrerat Pärra i upphandlingen. Vi vet vad vi får, vad det kostar, vad Pärra får betalt och varifrån potatisen kommer. Vi får potatis från Härjedalen, precis det vi vill ha, förklarar Klaus Dudenhöfer.

Kan det bli aktuellt med andra lokala leverantörer på samma sätt?

– Vi är otroligt glada att ha lyckats med det här. Självklart kommer vi att fortsätta jobba för att få in flera lokala leverantörer. Men först måste vi utvärdera det här.

Kravet på ekologiskt odlad potatis då? Hur blir det med det?

– Vad är bäst ur miljösynpunkt? Ekologiskt odlad platsförpackad gurka som kräver långa transporter eller närodlade traditionellt odlade produkter? svarar Klaus Dudenhöfer retoriskt.

Svegsmon är alltså först ut, sedan kommer Södra skolan i Sveg. Målet är att så mycket som möjligt av den potatis som serveras av kommunen i framtiden ska vara odlad i Härjedalen.

– Det betyde otroligt mycket för mig, att få komma in på en marknad som tidigare varit stängd. Dels blir det en trygghet och dels blir det mer arbetstillfällen i kommunen. Och de ska vi vara rädda om här, säger Pärra Jönsson.

Klaus Dudenhöfer är kostchef i Härjedalens kommun.

Av potatisskörden 2014 gick en hel del till spillo då Pärra Jönsson inte fick sälja något till kommunen.

Annons