Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kommunalrådet markerar för näringslivet

Näringslivet i Härjedalen är en prioriterad fråga för det nya kommunalrådet Anders Häggkvist(C) som valde Företagarna som lunchpartner på sitt första möte utanför Medborgarhuset.
– Kommunen lever ju på provision av det företagarna leverererar, säger han.

Annons

Anders Häggkvist (C), nytt kommunalråd i Härjedalen, bjöd med sig Crister Lindh, ordförande för Företagarna i Härjedalen, på sitt första lunchmöte efter att han tillträtt.

En lunchträff kanske inte verkar betyda så mycket, men när det är det första lunchträffen som ett kommunalråd har på sin nya post, och när den man träffar är Crister Lindh, ordförande för Företagarna i Härjedalen, säger det något mer.

– För oss är det en jätteviktig markering, att den nya kommunstyrelsen verkligen menar allvar när de säger att de vill satsa på näringslivet. Så när Anders ringde i morse på min semesterdag så var det inget snack. Klart jag vill träffa honom, säger han.

Företagsklimatet i Härjedalen har länge präglats av mörka moln och ihållande regn. I den rankning som Svenskt Näringsliv gör varje år har kommunen parkerat i den allra lägsta regionerna. Härjedalskontraktet, där kommun och företag förbinder sig att samarbeta för ett bättre klimat, har inte gett utslag i mätningen hittills.

Och Crister Lindh delar den ganska dystra bild som ges av företagsklimatet i Härjedalen.

– Den största bristen är dialog, att man inte förstår varandras intressen. En företagare vill ju ofta att saker ska hända väldigt snabbt, medan en kommun har lagar och regler att förhålla sig till. Visst har det säkert blivit förbättringar med Härjedalskontraktet, man jag vet också om företagare som refererat till kontraktet i kontakt med tjänstemän på kommunen, och bara fått höra att det där är något som politikerna och näringslivskontoret kommit på, säger Crister Lindh.

Han menar att politikerna inte lyckats föra ut tankarna i Härjedalskontraktet till alla tjänstemän men ser hoppfullt på framtiden.

– Jag tror vi har samma värderingar som det nya kommunstyret. Men om det inte hade blivit någon förändring så tror jag att jag rivit kontraktet, säger han.

– Företagen i Härjedalen ger ju jobb åt människor som betalar skatt i kommunen. Om de går bra för dem och de kan anställa fler då blir också förutsättningarna bättre för kommunen att ge bättre service, säger kommunalrådet Anders Häggkvist.

Han ser flera möjligheter att höja företagsklimatet i kommunen, bland annat genom att jobba mer med lokal upphandling. Ett steg är att göra ett utskick till alla företag, för att se vilka tjänster och produkter de skulle kunna erbjuda kommunen. Ett annat är att införa utmaningsrätt, där privata företag konkurrerar med kommunen om kommunala tjänster, till exempel matbespisning på en skola. Det har allianskamraterna Moderaterna tidigare motionerat om, när de satt i opposition.

– Vi efterlyser också en bättre hemsida med uppdaterad information och att kommunen finns med på sociala medier så att medborgarna lättare kan ta del av viktig information. Det har vi diskuterat och jag tar det som ett löfte, säger Crister Lindh.

– Vi ska titta på det och förhoppningsvis går det att genomföra, säger Anders Häggkvist.

Fotnot: Vice kommunalrådet i Härjedalen, Moderaten Victor Ericsson, var tidigare ordförande för Företagarna i Härjedalen.

Läs mer: Svenskt näringsliv placerar Härjedalen i botten

Läs mer: Kontrakt med företag ska ge bättre företagsklimat

Läs mer: Härjedalskontraktet har gett resultat

Annons